Dihanje je najvitalnejši proces telesa in vpliva na aktivnosti celic in je povezano z delovanjem možganov. Ritmično, globoko in počasno dihanje umiri um.

Kakovostno dihanje deluje pomirjajoče, blažilno in zdravilno. Zadrževanje diha pa ustvarja napetosti. Če otroci že zgodaj ozavestijo svoj dih in se naučijo dihati globoko in pravilno, se količina zrak, ki pride v obtok poveča. S tem celotno telo dobi več kisika.

 

Popoln in počasen izdih je pogoj za pravilno dihanje, saj ne moremo polno vdihniti, če pljuč prej temeljito ne izpraznimo. Več porabljenega zraka bomo izdihnili, več novega lahko vdihnemo. Kakovostno dihanje deluje pomirjajoče, blažilno in zdravilno.

Čeprav je dihanje nezaveden proces, lahko prevzamemo zaveden nadzor z dihalnimi tehnikami. Pri jogi lahko tako otroci dihanje ozavestijo in se naučijo dihati globoko, sproščeno, s celim prsnim košem.

IGRIVO

dihanje

Da bi se otroci naučili intenzivno vdihovati in izdihovati jim pomagajo dihalne tehnike, ki pa jih za otroke naredimo zanimive in igrive.

  • Oponašamo živali, brenčimo kot čebele. Naredimo dolg vdih in z izdihom dolg zzzzz.
  • Sikamo kot kače, dolg vdih in z izdihom sssss.
  • Uporabimo milne mehurčke in jih pihamo.
  • Vzamemo peresa ptic in jih pihamo v zrak.
  • Skozi slamico pihamo majhne bombažne kroglice.

Poiščemo kaj vse bi še lahko uporabili in na igriv način dihali?