V času korone otroci za zasloni preživljajo več časa kot prej. Že samo sedenje ne pripomore k najboljši fizični kondiciji, nenehno sklanjanje k zaslonu pa vpliva tudi na držo otrok. ‘iPad vrat’ je pojav na katerega so opozorili že znanstveniki na področju digitalnega branja; preveč sklanjanja k digitalnemu zaslonu povzroča bolečine v vratu in zatilju, ramenih, hrbtu in poslabšanje telesne drže. Telesno držo pri otrocih lahko izboljšamo z izvajanjem 5 preprostih jogijskih položajev.
ZAKAJ JE DOBRA DRŽA POMEMBNA?

Kdaj se počutimo boljše – ko hodimo s sklonjeno glavo ali, ko hodimo pokončno? Naše počutje vpliva na našo držo, vendar lahko tudi naša drža vpliva na naše počutje. Slaba drža pri otrocih povzroča obremenitev na sklepe, kosti in mišice, dobra drža pa je pomembna za grajenje samozavesti in samospoštovanja.

Joga otroka sprosti in hkrati okrepi! Nekatere poze pomagajo pri okrepitvi mišic na spodnjem delu hrbta, spet druge pri okrepitvi trebušnih mišic, ki so prav tako pomembne pri pravilni telesni drži. Joga s pomočjo fizičnih in dihalnih vaj pripomore k pravilnemu raztezanju mišic in sproščanju napetosti v telesu.

5 JOGIJSKIH POLOŽAJEV ZA IZBOLJŠANJE DRŽE

 

  1. POLOŽAJ OBLAKA je še posebej priporočljiva za otroke, ki veliko časa sedijo. Ta poza poveča gibljivost in elastičnost hrbta. Položaj oblaka začnemo v sedečem položaju, na kolenih. Z rokama se počasi stegnemo od hrbta do gležnjev. Gležnje primemo, vdihnemo in hkrati dvignemo boke, hrbet napnemo v lok, glavo spustimo nazaj, trebuh pa naprej.

 

  1. POLOŽAJ KAČE okrepi roke ter odpre zgornji del hrbta in ramen. Uležemo se na trebuh in roke postavimo pod ramena. Počasi dvignemo glavo, vrat in prsni koš. Komolce držimo ob telesu in počasi nagnemo glavo k zvezdicam.

 

  1. POLOŽAJ MAČKE izboljša krvni obtok med vretenci hrbtenice ter lajša bolečine v hrbtu in stres. Postavimo se na vse štiri, boki nad koleni, roke malo pred rameni. Izdihnemo in hrbtenico ukrivimo proti stropu, z glavo se priklonimo. Vdihnemo in se vrnemo v sproščeno pozo hrbtenice.

 

  1. POLOŽAJ METULJA lajša bolečine in izboljšuje elastičnost ter gibljivost v spodnjem delu hrbta, kolkih in stegenskih mišicah. Začnemo v sedečem položaju. Nežno upognemo kolena in podplate pritisnemo skupaj. Pustimo, da kolena padejo na stran, kot metuljeva krila. Sprostimo zgornji del hrbta, ramena in vrat, ter pustimo glavi, da pade naprej.

 

  1. POLOŽAJ PSA okrepi in raztegne hrbtenico, roke, ramena in zapestja. Začnemo na vseh štirih, nato pa počasi pričnemo dvigati kolena. Noge iztegnemo kolikor lahko in držimo. Pomembno je da hrbet ostane raven!

 

Joga za otroke je še posebej zabavna s kančkom domišljije! Prav zato smo danes izbrali 5 živalskih pozic, za več jogijskih položajev pa si lahko ogledaš naše Joga kartice Mali Ganeša ali super sestavljanko Puzzle Pozdrav Soncu, ki pomagajo razvijati motorične spretnosti rok in kognitivne sposobnosti!