Novo leto je s svojo osveženo energijo lepa priložnost, da sebe in svoje otroke na prijazen način spodbudimo k novim navadam, s katerimi bo sveže leto lahko postalo še prijetnejše, uspešnejše in bolj radostno. Sploh otroke je smiselno spodbuditi in usmeriti k rednim aktivnostim, ki spodbujajo pozitivne vrednote, gradijo samopodobo, razvijajo sočutje so sebe in drugih, ter preprostim vajam za večjo osredotočenost, umirjenost in splošno dobro počutje.

Tri vodila za pravi uspeh

 Da se bodo nove navade znotraj družine lahko uspešno ukoreninile, je pri tem modro upoštevati tri vodila. To so rednost, preprostost ter načelo manj je več.

 Ne glede na to, katere nove navade oziroma navado želite uvesti v otroški oziroma družinski urnik, imejte na prvem mestu v mislih načelo rednosti. Preprosto se je prve dni zagnati ter pokazati vso svojo vnemo, četudi pri dokaj zapleteni novi navadi, težje pa je – čeprav prvi vtis pogosto ne kaže tako – preprosto novo aktivnost udejanjati redno, pa naj bo to vsak dan oziroma v drugem časovnem intervalu.

 Tudi zato je pomembno, da se za uvajanje nove navade izbere preprosto in prijetno dejavnost, ki bo otroka vedno znova razveseljevala, opogumljala ter navduševala, hkrati pa ga bo ravno s tem, ker se bo dan za dnem ponavljala, občasno postavljala pred izziv potrpežljivosti, vztrajnosti ter iskanja moči znotraj sebe.

 

 Gibanje je vedno dobra zamisel

 Novo uvedena navada je lahko takšna ali drugačna aktivnost, a ker novodobni otroci res ogromno časa preživijo sede v šoli, potem pa v prav takšnem položaju pogosto še doma ob uporabi sodobnih tehnologij, je zelo smiselno, da le-ta vsebuje element gibanja. Ni treba, da to pomeni – pravzaprav se je takim ekstremom dobro izogniti – vsak dan uro teka ali dvesto počepov. Če je le mogoče, naj gre za krajše vaje, za katere naj bo ključnega pomena, da se res izvajajo redno. Seveda bo k njihovi rednosti pripomogel tudi zgled staršev oziroma starejših.

 

10 predlogov preprostih, a učinkovitih gibalnih vaj

  1. Pozdrav soncu je vedno dobra ideja. Hitro in temeljito razgiba ter nežno pretegne prav vse dele telesa. Najbolje je določiti čas, kdaj se ga bo izvajalo (npr. takoj zjutraj, po dopoldanskem igranju, po domačih nalogah itd.). Pri tem je lahko mali Ganeša odličen pomočnik.
  2. Sprehod po naravi oziroma bližnji okolici. Hoja sprošča, hoja pomirja in povezuje, hkrati pa ponuja prostor, da se z otrokom pogovorita o vsakdanjih rečeh. Sprehod je lahko meditativen, a včasih lahko otroku predlagate, da ga prehodita s pomočjo hitre hoje. Če imate utečeno sprehajano pot, se lahko tudi štopata ter beležita svoj najboljši čas. To zna biti še posebej zabavno.
  3. Trije jogijski položaji na dan odženejo slabo voljo stran! Otrok lahko vsak dan sam ali z vašo pomočjo (odvisno od starosti) naredi tri joga položaje po svoji izbiri. Pomaga si lahko z joga karticami, ki mu lahko olajšajo izbiro ter hkrati pokažejo, kako se določen položaj pravilno izvede. Položaj mačke, leva, miške, želve in drugih živali lahko postanejo res prijetna in koristna navada!
  4. Vaje presenečenja. Na listek napišite šest različnih vaj ter jih oštevilčite od ena do šest (na primer 1. Minuta teka na mestu, 2. Deset počepov, 3. Petkrat položaj mačke, 4. Petnajst poskokov na mestu, 5. Pet minut (joge) smeha, 6. Pozdrav soncu). Potem naj otrok vzame igralno kocko in naredi tiste vaje, ki jih določi met kocke. Vedno je dovoljeno kocko vreči večkrat – a le, če je pripravljen narediti nove vaje!
  5. Ples na najljubšo glasbo. Vsak dan naj otrok izbere pesem po svojem okusu ter nanjo živahno zapleše. Če se plesu pridruži vsa družina, bo še bolj zabavno!

 

Še nekaj čudovitih idej za nove navade

 Poleg gibanja obstaja še ogromno preprostih dejavnosti, ki pozitivno vplivajo na otrokovo počutje, s tem pa na celotno družinsko vzdušje. Med njimi so na primer igranje oziroma druženje s prijateljem ali prijateljico, barvanje mandale ali drugih prijetnih motivov pobarvanke, različne dihalne vaje (na primer zvezdno dihanje), gojenje hvaležnosti, priprava svežega sadnega soka, opazovanje narave …

 

Idej za nove dobre navade je toliko, kolikor je ljudi. Za predlog ne pozabite vprašati svojega otroka – zna se zgoditi, da vas bo z njim prijetno presenetil!