Pred vrati je valentinovo – praznik ljubezni. Gre za praznik, ki se dotika velike in pomembne življenjske teme: ljubezni. Ker je ta tema še vedno prevečkrat obravnavana preveč površinsko, čez nekakšne hollywoodske oči in čez tone podarjenih čokoladnih srčkov, bomo mi – za ravnotežje 😉 – v tem blogu šli malo globlje. Predvsem se bomo dotaknili področja samopodobe in ljubezni do sebe, ki je mnogokrat še vedno spregledana. Da bo nova generacija lahko imela boljšo samopodobo ter ljubezniv stik s seboj, je izredno pomembno, da se o tem informiramo predvsem odrasli in svojih otrokom oziroma otrokom, s katerimi imamo stik, to vsakodnevno posredujemo skozi ustrezne besede ter dejanja.

Valentinovo
Ljubezen

Kaj sploh je samopodoba?

Samopodoba oziroma kako doživljamo samega sebe je odvisna od res velikega števila dejavnikov (osebnost, vpliv okolja, izkušnje, podzavest itd.). Gre za vseživljenjski proces, ki je še kako živ, zato za izboljšanje (svoje) samopodobe nikoli ni prepozno. Prav tako pa samopodoba ni imuna na različne dejavnike iz okolice ter od drugod, zato je, da lahko ostane dobra, potrebno na njej delati ves čas.

Kdaj se samopodobo prične graditi?

Seveda že ob rojstvu, če ne zaradi določenih okoliščin celo prej! Ključnega pomena je predvsem (zgodnje) otroštvo. Od tega časa je  zelo odvisno, kako se bo otrok dojemal, doživljal v prihodnosti ter tudi, kako se bo udejanjal v vseh odtenkih vsakdana oziroma ali bo živel sebe in svoje poslanstvo ali ne.

Kako se kaže ljubezen do sebe?

Ljubezen do sebe ima neskončno obrazov. Kaže se skozi notranji tok misli in notranji dialog, kako delamo s seboj, skozi ustrezno postavljanje mej, odnos do svojega telesa … Pravzaprav se kaže prav na vsakem koraku. Če je ljubezen do sebe uravnotežena in tudi če ni.

Kako se kaže neuravnotežena ljubezen so sebe?

Kadar ljubezen do sebe ni uravnotežena ter samopodoba ni dobra, se to lahko kaže na več načinov. Vsi načini v sebi skrivajo zavestno ali nezavedno sabotažo – sebe, svojih (srčnih) želja, svojega telesa, svojih čustev itd.

Včasih se navidezna ljubezen sebe lahko kaže tudi v t. i. egoistični ljubezni, za katero se skriva vse drugo kot ljubezen. Običajno se za takšno nepravo ljubeznijo skrivajo negotovost ter različni strahovi.

Kako otroke učiti ljubezni do sebe?

Otroke je nasploh najlažje in najbolj učinkovito učiti z zgledom ter s povsem konkretnimi dejanji. Seveda so na tem mestu pomembne tudi besede oziroma ustrezna komunikacija, a le če je le-ta v skladu z dejanji.

Nekaj predlogov, kako otrokom pomagati graditi dobro samopodobo

Otrokom najlažje dobro samopodobo in ljubezen do sebe pomagamo graditi odrasli.

Nenehno kritiziranje (na primer vedenja, telesnih značilnosti ter drugih stvari) zagotovo ne bo dalo dobrih rezultatov. Bodo pa prišli, če boste spodbujali ali redno delali naslednje stvari:

  1. Spodbujali otroka – tudi na njegovih t. i. šibkih področjih.
  2. Ga opogumljali, da je s stiku s seboj in svojimi čustvi.
  3. Ga spodbujali, da sprejema svoje telo in ga čimbolj posluša.

Prvi dve točki vključujeta predvsem verbalno (besedno) spodbudo, tretja pa dejansko, praktično.

samopodoba

Kako otroka spodbuditi, da bo čimbolj v stiku s svojim telesom?

Ker velik del samopodobe gradi tudi lasten pogled na telo, je izrednega pomena to, da otroka vpeljemo v svet zavedanja lastnega telesa ter ustreznega ravnanja z njim. To predvsem vključuje skrb za uravnoteženo in zdravo prehranjevanje ter  primerno in zadostno gibanje.

Čeprav telo obožuje gibanje, pa vsaka vrsta gibanja ne krepi občutka povezanosti s seboj. Posebno tekmovalni športi ga preprečujejo, čeprav seveda v določeni meri na samo telo vplivajo pozitivno.

Kateri šport krepi telo in povezanost z njim?

Joga je – tudi joga za otroke ter joga za najstnike – odlična vadba, ki omogoča dve ali celo več muh na en mah.

Redna vadba joge poleg tega, da nežno, a globinsko razgiba prav vsak del telesa, poskrbi tudi za:

  • izboljšanje samopodobe in samozavesti,
  • boljšo povezanost s seboj ter boljšo osredotočenost,
  • večji mir v duši in telesu oziroma manj stresa,
  • lažje in lahkotnejše izražanje sebe,
  • povečanje lastne discipline in samokontrole,
  • povečanje ustvarjalnosti in storilnosti
  • še precej drugih stvari.

Kaj je največji izziv staršev pri učenju dobre samopodobe otrok?

V praksi se največkrat izkaže, da je največji izziv staršev pri spodbujanju dobre samopodobe svojih otrok prav njihova slabša samopodoba. Prav zato je pomembno ves čas delati na sebi in biti dober zgled – tudi kadar je težko in razmere za to niso idealne. Tudi skozi tak zgled bo otrok dobil moč, da bo življenje polno in zadovoljno živel v vsakem vremenu – v  soncu, pa tudi v dežju.

Joga