Čas med ponedeljkom in petkom je običajno precej stresen in napet za odrasle, pa tudi za otroke. Izrednega pomena se je tega zavedati in – kadar je le mogoče – početi stvari in aktivnosti, ki sproščajo in pomirjajo duha ter krepijo in razgibavajo telo. Ker odrasli vodimo svojo družino, je predvsem od nas odvisno, kaj se bo počelo oziroma kaj bodo počeli otroci ob prostih popoldnevih ter ob vikendih. Ker v Sloveniji še vedno vlada t. i. kultura nenehnega dela, ki se večkrat preobleče v različne aktivnosti, je znotraj družine potrebno pogledati in prevrednotiti, kaj in zakaj se nekaj dela in čemu se podarja pozornost in dragoceni čas.

družina
čas za družino

Sodobni čas nas prevečkrat oddaljuje drug od drugega

 Sodobni čas je sinonim za hiter in površinski čas, kjer so posebej čaščeni večopravilnost, ekstremni dosežki in nenehna aktivnost – ne glede na vse, neglede na ceno. Pomembno je, da si – sploh v družini – vzamemo resnično čas zase oziroma za drug drugega. Ta čas je resnično lahko izkoriščen samo, kadar je hkrati poskrbljeno za čustvene, duševne in telesne potrebe vseh družinskih članov. Čeprav na prvi pogled deluje privlačno, nas mnoge aktivnosti (na primer nenehna potovanja, tisoč in en konjiček, vrsta obiskov itd.) pravzaprav od sebe in drug drugega pogosto oddaljujejo. Zato je res izjemno pomembno, da prevrednotimo in na novo ozavestimo skupen čas – kaj nas res hrani v bistvu in kaj nas drug od drugega oddaljuje.

družina

Kako se s seboj in družino povezati čez teden?

Čez teden se vsak zase – ne glede na to ali gre za otroka ali odraslega – lahko najbolj sreča s seboj (in s tem v največji meri poskrbi za svoje ravnovesje), kadar je v obveznosti vpet ravno prav, hkrati pa mu ob tem ostane dovolj časa za sprostilne ter razvedrilne dejavnosti. Obojega mora biti ravno prav. Pri nas je namreč še vedno močno prisoten trend skakanja iz obvezne in neobvezne aktivnosti v tolikšni meri, da se večina ob koncu tedna počuti le še kot izžeta cunja. Pa ne le odrasli, pogosto to doživljajo prav otroci, ki po šoli (nekateri tudi vsak dan) obiskujejo to ali ono prostočasno dejavnost. Pomembno je poskrbeti, da smo otroci in odrasli lahko tudi kak dan (po možnosti več kot enega) popolnoma prosti t. i. obveznih, zavezujočih obveznosti. Naj bo vsaj kakšen popoldan namenjen »le« druženju znotraj družine, branju, igranju, počivanju in drugim sproščujočim dejavnostim, ki ne zahtevajo hitenja, tekmovalnosti in merjenja rezultatov.

Kaj pa vikendi?

Ker so si družine med seboj zelo različne, bo vsaka znotraj svojega urnika prepoznala, kjer morda pretirava oziroma kje morda še potrebuje spodbudo. Na vse pa brez dvoma blagodejno vplivajo kakovostna druženja (brez ekranov in druge sodobne tehnologije). Včasih se bodo le-ta zgodila spontano, spet drugič jih je vredno načrtovati. Eden od takih, ki jih je mogoče načrtovati, hkrati pa skrb za to, da bodo vse potekalo res sproščujoče, povezovalno, gladko in prijetno, prepustiti drugim, se prvi pomladni vikend, in sicer med 24. in 26. marcem, obeta na Rogli. Pod budnim in zabavnim očesom Malega Ganeše seveda!

samopodoba

Pomladni družinski oddih na Rogli bo poln prijetnega povezovanja

 Na prav posebnem družinskem oddihu na Rogli, ki bo sprostil in v svojo moč vrnil odrasle in otroke, bo polno prijetnega povezovanja. Med petkom in nedeljo se boste s svojimi najmlajšimi lahko nadihali svežega pohorskega zraka ter skupaj spet zadihali v prijetni energiji. Aktivnosti so zasnovane mešano – nekatere samo za otroke, nekatere samo za odrasle, nekatere pa za vso družino – tako da bo vsak lahko našel povezanost z družino, pa tudi s seboj.

 Za otroke bo na voljo sprehod po čutni poti, ogled Pohorske vasice, ustvarjalno-gibalna delavnica, delavnica na temo sproščanja čustev (osrednja tema bo strah) ter spoznavanja otroških sprostitvenih tehnik, iskanje skritega zaklada in še kaj, za odrasle bosta na voljo joga in meditacija, po želji tudi obisk savne, za celotno družino pa bodo na voljo družinska joga, raziskovanje okolice in znamenitosti, kopanje v bazenu (že vključeno v ceno), po želji pa tudi obisk adrenalinskega parka, Poti med krošnjami in še kaj drugega. Tak vikend bo prava protiutež stresnemu vsakdanjiku. S svojo prijetno in blagodejno energijo ter lepimi spomini bo še dolgo napajal dušo, telo in srce vaše družine. Toplo vabljeni, da se prijavite in z nami soustvarite čudovit in razgiban konec tedna!

Joga