Čas je hiter. Prehiter. Skoraj nor. Nenehno hitenje, izpolnjevanje takšnih in drugačnih obveznosti ter bolj ali manj nujnih opravkov, nenehen val informacij glede vsega, kar se dogaja naokoli na mikro in makro ravni, ne obkroža ne nas odraslih, temveč tudi otroke. Ni treba posebej povedati, koliko stresa se zaradi nenehne aktivnosti telesa in uma nabere v otroških telesih ter koliko odtujenosti od sebe in stranpoti od smiselnih ciljev se zgodi zaradi tega. Ja, otrokom, rojenim v tem čas, res ni lahko. Tudi zato ne, ker drugega sveta – kot odrasli, ki smo se večini rodili v svet z občutno manj tehnologije – sploh ne poznajo.

Joga za otroke
čas za družino

Kaj se pravzaprav dogaja z otroki?

Čeprav so otroci skoraj nenehno miselno ali telesno vpeti v takšno ali drugačno dejavnost, pogosto tožijo, da jim je dolgčas. Le redkokaj jih za dlje časa zadovolji – niti na tone igrač in drugih zabavnih pripomočkov, ki jih imajo, ne. To se na prvi pogled zdi nenavadno, na drugega pa je povsem logično.

Zakaj so otroci včasih tako odsotni in zakaj jim je tako dolgčas?

Mnogo sodobnih otrok deluje apatično, odsotno ter zdolgočaseno, hkrati pa so nemirni in se jih pogosto lotevajo različni strahovi. Gre za alarmanten družbeni pojav sploh zadnjega desetletja, katerega intenziteta za enkrat prav nič ne pojenja. A zakaj je temu tako? Čeprav bi se o tem lahko pisalo obširne študije, je v prvi vrsti težava v tem, da so otroci (pogosto tudi odrasli) povsem odmaknjeni od sebe, svojega bistva in pravega poslanstva. V praksi se to kaže tako, da niso v stiku sami s seboj, da dobro ne zaznavajo svojega telesa ali ga celo ne čutijo, da so negotovi, imajo pogosto zmanjšan nivo kreativnega izražanja, včasih pa je odtujenost že tako velika, da sploh nimajo več pravega občutka za realnost ali da celo izgubijo voljo do življenja.

Čeprav se na trenutke morda zdi prava misije nemogoče, da bi se kaj spremenilo (v družbi ali znotraj družine), seveda obstaja pot. To je pot majhnih korakov ter dobrega zgleda starejših. Otroke je za življenje v tej sodobni džungli potrebno pripraviti, da bodo lahko zadovoljno živeli, ne zgolj životarili. Ker tega pomembnega znanja v šolah navadno ne učijo, je še toliko pomembnejše, da se odrasli (starši, stari starši, skrbniki, učitelji, mentorji itd.) tega zavedamo in to vsak na svoj način ponudimo mlademu rodu. To so lahko različne delavnice, kjer se otroci lahko naučijo prisluhniti sebi, svojim čustvom in telesu, različne tehnike za umirjanje ter soočanje s stresom ter druge aktivnosti, ki povečujejo otrokov nivo splošnega zavedanje. Med pomembnejšimi aktivnostmi, ki na otroke delujejo spodbudno in blagodejno, je zagotovo joga za otroke .

Joga in otroci

Zakaj je joga za otroke tako dobra metoda?

Joga za otroke, pa tudi joga za najstnike, lahko klasična, v zračni t. i. aerial ali drugi različici, je z razlogom odlična protiutež, s katero lahko otroci in najstniki spet najdejo mir ter zadovoljstvo v sebi.

Joga – pa naj bo za otroke ali odrasle – ima vrsto pozitivnih vplivov na telo, dušo in um. Vadba joge je celosten proces, v katerem se odvija vrsta zavednih in nezavednih notranjih aktivnosti, ki na tistega, ki jo izvaja, vpliva zelo pozitivno.

Otroci in najstniki, ki vadijo jogo, so deležni številnih prednosti:

  1. Joga skozi igro ponuja ponovni stik s seboj.
  2. Joga uči (ponovnega) čutenja svojega telesa te zaznavanja okolice.
  3. Joga gradi notranjo moč ter moč telesa.
  4. Joga vrača in krepi ustvarjalnost, ki jo t. i. moderne igrače pogosto zatirajo.
  5. Joga omogoča prepoznavanje čustev in ustrezno soočanje z njimi.
  6. Joga krepi in jo povečuje koncentracijo.
  7. Joga izboljšuje otrokovo samopodobo in povečuje njegovo samozavest.
  8. Joga povečuje gibljivost telesa ter izboljšuje ravnotežje.
  9. Joga podaja možnost drugačnega, a konstruktivnega pogleda na situacijo.
  10. Joga pomirja, sprošča in zabava hkrati.

Zagotovo ima joga še več prednosti, a že zgornjih deset je dovolj dobra spodbuda, da svoje otroke vključimo oziroma navdušimo nad njeno vadbo.

 

Joga in otroci

Koliko vaditi, da bo joga otrokom res dala rezultate?

 Z vadbo joge ni potrebno pretiravati, čeprav tudi vsakodnevno izvajanje ni prepovedano, temveč nasprotno! A pomembneje je, da se jogo vadi oziroma izvaja redno. Le redna praksa bo lahko na otroka delovala celostno: pomirjujoče in krepilno hkrati. Kaj pa pomeni redno? Redno lahko pomeni vsaj enkrat tedensko – vsaj če se od joge pričakuje trajnejše rezultate oziroma vpliv na splošno počutje.Tukaj lahko preverite, kje lahko v Ljubljani, Cerknici, Postojni in Radovljici vaši otroci lahko vadijo jogo pod ljubečim, a strokovnim vodstvom najboljših mentoric joge. Z obiskom ne odlašajte na jutri! Saj veste, da je dobre stvari bolje storiti že danes – sploh ko gre za otroke!

Joga in otroci