Joga je res veliko darilo svetu. Ima toliko dobrih lastnosti, da se pri njihovem naštevanju zagotovo kakšno pozabi. Joga ima posebno sposobnost, da prav vse – otroke, najstnike in odrasle do poznih let – sprošča, razgiba, povrne v ravnovesje, izboljšuje vitalnost in poskrbi za dobro oziroma boljše počutje. Obstaja mnogo vrst joge in vse so na svoj način velik doprinos svetu. Med izjemno zanimivo, dobrodejno in v veliki meri prav mladim in najmlajšim privlačno jogo spada novejši jogistični pristop z imenom aerial joga! Ste že slišali zanjo ali jo celo preizkusili? Res je nekaj posebnega, a ne le zaradi svoje zabavnosti ter drugačnosti.

Aerial joga
Aerial za otroke

Kako zgleda vadba aerial joge?

 Aerial joga se – tako kot nakazuje že njeno ime (aerial v angleščini pomeni zračen) – dogaja nad tlemi, in sicer v zraku. Čeprav se to morda sprva sliši neverjetno, je to resnično mogoče zaradi posebne opreme. To je hamaka oziroma posebej ukrojen pripomoček iz močnega gosto tkanega blaga (spominja na visečo mrežo), ki s svojo zasnovo omogoča to posebno obliko izvajanja joge. Otroci in mladostniki na urah aerial joge pod vodstvom izvajajo različne jogijske položaje, ki krepijo telesno vzdržljivost, moč, ravnotežje, prisotnost tukaj in zdaj, gibljivost telesa, hkrati pa sproščajo mišice, umirjajo um, povečujejo zbranost in še kaj. Seveda vse pa povsem varen način! Velik poudarek je tudi na zavestnem dihanju, ki se pomemben del joge.

aerial in otroci

Joga na glavo

Aerial joga pogosto zgleda kot nekakšna joga na glavo, saj je mnogo njenih položajev obrnjenih prav nanjo. Otrokom in mladim je prav ta del aerial joge najbolj zanimiv, vznemirljiv in privlačen, saj v njih zbuja notranjo moč ter prebuja občutek, da lahko dosežejo marsikaj – tudi na prvi pogled nemogoče stvari. Pri zračni jogi je nemogoče mogoče, mogoče pa prav vse, če se le hoče. 😉 Življenje pravzaprav mnogokrat kliče po tem, da se ga pogleda z drugačne perspektive in prav to je pogosto ključ do dobrih rezultatov. Aerial joga ves čas kliče po tem, da vsak trenutek pogledamo drugače ter se nanj prilagodimo.

 

Aerial joga za najstnike in otroke tudi v Sloveniji

Čeprav je aerial joga nekoliko novejša različica joge, jo je mogoče v naprednejših joga studiih najti tudi v Sloveniji. Nekateri izkušeni učitelji in učiteljice aerial joge so se pri nas specializirali prav za varno, kakovostno in učinkovito poučevanje mladih. Med njimi je tudi naš studio Mali Ganeša, ki v Ljubljani ob ponedeljkih omogoča vadbo aerial joge otrokom, ob četrtkih pa najstnikom.

 

 

aerial joga

Zakaj je aerial joga mladim resnično darilo?

Čas, v katerega so rojeni novodobni otroci, je res nekaj posebnega. Tehnologija v veliki meri usmerja njihovo pozornost, kar ima pogosto negative posledice. Mnogo otrok se zaradi tega premalo giblje ter se pogosto zaradi navidezne samozadostnosti zapira pred svetom. Joga – sploh razgibana in nekoliko odštekana aerial verzija – pa otrokom pogosto predstavlja protiutež realnosti, ki je mnogokrat skregana z zdravo pametjo. V aerial jogi najdejo otroci in mladostniki spet stik s seboj, s svojim telesom in svojimi sanjami. Z vadbo se jim poveča tudi samozavest, izboljša samopodoba, koncentracija, sproščenost in – kar je sploh za mlade izrednega pomena – izboljša gibljivost telesa, kar je sploh v času, ko telo večino časa sedi, izrednega pomena za zdravje. Na vadbah pa mladi pogosto sklenejo tudi dragocena prijateljstva, ker v tem času morda šteje še več kot včasih. Aerial joga je zato zagotovo dobra naložba v otrokovo prihodnost!

Joga in otroci