Sprejemanje sebe in dobra samopodoba sta ključna elementa za srečno in izpolnjeno življenje. Žal pa se mnogi otroci že v zgodnjem otroštvu srečajo z različnim negativnimi vplivi znotraj svojega širšega ali ožjega okolja, kar na sprejemanje sebe lahko zelo vpliva. Takšno in drugačno spletkarjenje, slab zgled ter žaljenje (tudi sovrstniško) so pogosto vsaj v sledovih prisotni tudi v življenju otrok. To lahko vodi do otrokove slabše samopodobe in nezadovoljstva s samim seboj, včasih pa ima lahko celo neslutene negativne posledice, vsaj če se pravočasno s svojim znanjem ter izkušnjami v proces reševanja konflikta aktivno ne vključijo tudi odrasli.

Čeprav se včasih tega ne jemlje povsem resno, sta vrstniško spletkarjenje in žaljenje lahko za otroka izjemno travmatična izkušnja. Otroci se lahko začnejo spraševati, kaj je z njimi narobe, zakaj so drugačni od drugih ter zakaj jih drugi otroci ne sprejemajo oziroma ne marajo. Lahko se začnejo primerjati z drugimi in se zato počutijo manjvredne. Če se teh občutkov ne obravnava pravočasno, se lahko otrokovi občutki manjvrednosti razvijejo v slabo samopodobo, kar lahko trajno vpliva na njegovo življenje in vse, kar se povezano z njim.

Aerial joga
Aerial za otroke

Odrasli smo pomemben otrokov smerokaz

Na poti k dobri samopodobi, ki je osnova za zdravo samozavest, smo odrasli pomemben otrokov smerokaz – pa ne le starši, tudi stari starši, vzgojitelji, učitelji, inštruktorji, mentorji, različni svetovalci in drugi, ki smo poklicno dnevno v stiku z otroki.

Prva stvar, ki je otroka v zvezi s tem dobro naučiti, je to, da sam sebe sprejema in ljubi takšnega, kot je – neglede na vse svoje morebitne vidne in nevidne posebnosti. To pa od odraslih v prvi vrsti zahteva dober zgled. Odrasel, ki sam sebe – pa čeprav podzavestno – ne sprejema, ne bo pri učenju ter nezavednem podajanju samozavesti in ljubezni do sebe tako uspešen, kot bi lahko bil.

Seveda pa odrasli ne glede na vse lahko otroku pokažemo pot, kjer bo našel svojo vrednost, neodvisno od tega, kaj drugi otroci oziroma ljudje mislijo oziroma govorijo o njem. Pri tem mu lahko pomagamo prepoznati svoje pozitivne lastnosti in dosežke ter ga na tak način spodbuditi in motivirati, da se osredotoči na stvari, ki mu gredo dobro. Tako bo lažje sprejel tudi svoje morebitne napake, razbil utvaro o svojih napakah ter se naučil pomembnega dejstva, da ni ne učenja ne življenja brez napak.

 

aerial in otroci

Dobra samopodoba in nična stopnja tolerance do žaljenja hodita z roko v roki

Poleg tega, da otroku pomagamo razumeti sebe, prepoznati različna čustva ter mu ozavestiti, da razume, da so poleg sonca na svetu tudi sence, je otroka več kot smiselno naučiti tudi, kako se odzvati na žaljenje sovrstnikov. To naj vključuje tudi pomembno lekcijo, da tega sam ne počne drugim. Otroka lahko naučimo, na kak način se lahko odzove s samozavestjo ali vsaj več gotovosti. Naj do odzivov drugih goji zdravo distanco, saj bo na tak način lažje premislil in dojel, kje gre za škodoželjnost in nagajanje, kje pa za konstruktivno kritiko.

Za lažje in stabilnejše odzivanje v takšnih primerih, mu lahko pokažemo, kako naj se odzove na negativne komentarje, na primer s primernimi nevtralnimi frazami, z odmikom ter po potrebi s posredovanjem odraslih. Čeprav se pogosto v družbi reče, naj konflikt otroci že sami rešijo med seboj, pa včasih pride do nesoglasij, ki jim otroci oziroma mladostniki niso kos. Takrat je nujno, da se razumno in odločno vmešamo odrasli in s tem preprečimo morebitne katastrofalne posledice.

 

 

Ljubezen

Joga je odlična protiutež sodobnim nesmislom

Ker so otroci in mladi v sodobnem času še dodatno izpostavljeni težkim preizkušnjam, ki jih poleg izzivov odraščanja prinašajo hitre družbene spremembe, prekomerna uporaba sodobne tehnologije in kapitalistično naravnave vrednote, otroci in mladi potrebujejo zdravo protiutež, da se lahko razvijajo v ljubeče, samozavestne in zdrave posameznike. Poleg varnega domačega okolja, kjer so v prvi vrsti razumevanje, pogovor in sprejemanje, so veliki gradniki vere vase in ljubezni do sebe lahko tudi ustvarjalne, glasbene ter športne dejavnosti.

Ena od dobrih možnosti, preko katere lahko otrokom pomagamo razviti ljubezen do sebe, je zagotovo joga – pa naj gre za jogo za otroke, letečo arial jogo za otroke ali najstnike ali za izjemno povezovalno družinsko jogo.  Joga je namreč izjemno koristna za otroke (pa tudi za odrasle), saj jim pomaga, da se resnično povežejo s svojim telesom, umirijo svoje misli ter se osredotočijo na svoje občutke – pozitivne in negativne. Joga je pravi biser, ki otrokom lahko pomaga, da se bolje počutijo v svoji koži, se sprejmejo takšne, kot so, ter se naučijo, kako se odzvati na stres, ki mu je v življenju v celoti nemogoče ubežati, in tako lažje premagovati različne izzive vsakdana.

 

Pri izbiri joge za otroke je seveda pomembno izbrati primeren program glede na otrokovo starost in vrsto joge, ki otroka privlači. Pri nas boste našli jogo za širok razpon otroških let – od predšolskih do najstniških, prav tako pa bo otrok lahko izbiral med bolj umirjeno jogo, ki se s pomočjo otrokom prilagojenih vaj in poimenovanj, odvija na tleh, ali pa atraktivno arial jogo, ki se večino časa varno s pomočjo posebnih nosilk odvija v zraku. Obe vrsti sta odličen način krepitve lastne vzdržljivosti, gibljivosti, zavedanja pa tudi samozavesti in lastne vrednosti, ki jih bodo otroci v življenju še kako potrebovali.

Joga