Pogosto se otrokom, ki se bojijo tega in onega reče, da je strah notri votel, zunaj ga pa nič ni. Gre za pomenljiv pregovor, ki v nekaterih situacijah sicer res deluje motivacijsko in otroku vrača pogum. A včasih gre za poved, ki zna otroka odtrgati od pomembnosti doživljanja lastnih čustev – največkrat neprijetnih, ki se jim še vedno večkrat najraje izmaknemo s tem, da jih potlačimo. To pa dolgoročno ne vpliva dobro na otrokov razvoj. Čustva je treba znati sprejeti, prepoznati in jih ustrezno usmeriti ter regulirati, če je to potrebno. Otrokom je treba njihove strahove priznati, jim jih pustiti, da jih začutijo, se z njimi spopadejo, ter jim ponuditi različna sprostitvena orodja in tehnike, da se jih že zgodaj naučijo obvladovati. Strah zato v resnici ni votel, temveč še kako poln in živ, zato je vanj najprej treba pogledati.

 

Otroštvo je čas izzivov in radosti

Otroštvo ni samo brezskrben čas, kot nanj pogosto radi nekoliko romantično pogledamo odrasli, ki smo medtem, ko drvimo skozi letne čase življenja, že nekoliko pozabili za vse podrobnosti svojega. Otroštvo je obdobje, ki je polno raziskovanja, rasti, izzivov ter spoznavanje sebe, drugih in sveta. Medtem ko se otroci spopadajo z različnimi situacijami, se pogosto srečujejo tudi s strahovi. Čeprav bi jim kdaj radi prizanesli, pa je dobro vedeti, da so (vsaj v določeni meri) strahovi običajen del otrokovega razvoja. Pogosto so povezani z otroško domišljijo ter se radi pojavijo ob vstopanju v neznane situacije. Kadar je strah prevelik ali dolgotrajen, pa je otroku potrebno ponuditi ljubečo podporo ter mu ponuditi znanje in orodja, da ga lahko počasi preseže.

 

aerial joga

Kaj povzroča otroške strahove?

Otroci se lahko bojijo različnih stvari, na primer teme, različnih živali, ločitve od staršev, socialnih situacij do različnih šolskih preizkušenj itd. Strahovi pogosto – a ne vedno – izhajajo iz pomanjkanja razumevanja in neznanega. Lahko jih sproži tudi pretirana izpostavljenost neprimernim (grozljivim) vsebinam v medijih, kar je v zadnjih letih zelo pogosto, saj se prevečkrat nenadzorovana uporaba sodobne tehnologije – žal – seli tudi v otroške vozičke.

 

Strahovi so lahko tudi posledica različnih neprijetnih izkušenj, kot so nesreče ali drugi travmatični dogodki. Pomembno je razumeti, da so otroški strahovi resnični, da so del vsakega otroštva in da se – vsaj če gre za običajne strahove – po navadi zmanjšajo s časom sami od sebe. Pri tem pa je ključno, da se starši, skrbniki, učitelji in vsi, ki se pri svojem delu srečujejo z otroki, zavedajo pomembnosti strahov ter otrokom pomagajo pri njihovem premagovanju.

Joga in otroci

Tehnike za premagovanje otroških strahov k sreči obstajajo!

K sreči preproste, varne, razumljive in učinkovite otroške tehnike za premagovanje strahu obstajajo. Med njimi so tudi na prvi pogled enostavne aktivnosti, ki lahko ob redni uporabi otrokom res olajšajo vsakdanje doživljanje in s tem življenje. Veste, katere so to?

 

Dihalne tehnike

Učenje dihalnih tehnik je koristno tudi pri premagovanju strahov. Gre za preprosto sprostitveno tehniko, ki bo otroku ponudila hitro olajšanje. Pri tem ne gre zgolj za globoko vdihovanje skozi nos ter izdihovanje skozi usta, temveč za umirjanje telesa, uma ter zmanjševanje občutka tesnobe oziroma strahu. Te tehnike se otrok najlažje in poglobljeno nauči na obiskovanju tečaja joge za otroke, najstnike ali družine. Ko jih bo enkrat usvojil, jih bo z lahkoto uporabljal v različnih (stresnih) situacijah. Če otroka že zgodaj naučite, kako naj obvladuje svoje strahove, je to pravzaprav velika in dobra naložba v njegovo prihodnost.

 

Gibanje ima čudežno moč

Pri premagovanju strahov ima gibanje skoraj čudežno moč. Seveda ne katero koli gibanje, temveč gibanje, ki otroku ponuja umirjen čas, da lahko dobro poveže svoje telo in dušo ter se začuti. S tem bo prišlo tudi zavedanje in prepoznavanje različnih občutkov – tako pozitivnih kot negativnih. Odlična gibalna tehnika, s katero se ob redni vadbi hkrati dobro in nežno razgiba telo ter blaži različna čustva, je sklop vaj z imenom Pozdrav soncu. Gre za povezane jogijske vaje, ki imajo neverjetno moč, da prebudijo človekov – pa naj gre za otroke ali odrasle – potencial, moč in zavedanje.

 

Odprta komunikacija je pogoj za uspeh

Otroci se pogosto bojijo nečesa, česar v celoti ne razumejo, ali pa morda čutijo, da ne bodo razumljeni ali sprejeti, če svoje strahove nekomu zaupajo. Spodbujanje odprte komunikacije, med katero otrok lahko brezskrbno deli svoje strahove in skrbi, je tako izrednega pomena. Poslušati jih je potrebno brez obsojanja, hkrati pa na njihova morebitna vprašanja odgovarjati na njim razumljiv način. Razlaga in razumevanje lahko pomagata zmanjšati strah. Pri tem je lahko v veliko pomoč tudi ustrezna knjiga oziroma terapevtska slikanica, ki lahko predstavlja trden most med otroškim in odraslim doživljanjem in razumevanjem strahu.

 

Pozitivne afirmacije naj bodo del vsakdana

Ker imajo besede neznansko moč, jih je smiselno izbirati preudarno. Z njimi lahko otrokom povsem odvzamete voljo in smisel ali pa ravno obratno: jih navdušite, opogumite, spodbudite, pomirite ali razveselite. Pri sporazumevanju z otrokom bodite zato pozitivno – a stvarno – naravnani. Nekatere motivacijske stavke mu lahko tudi napišete na list ali jih natisnete na stenske nalepke ter z njimi oplemenitite otroško sobo. Če bo na steni sobe na primer pisalo: Pogumen si!, bo to nezavedno vplivalo na otroka, čeprav zavestno teh besed ne bo vsakokrat prebral.

Terapevtska slikanica, ki združuje gibanje, dihalne tehnike in pozitivne afirmacije

Odlična otroška slikanica na temo premagovanja strahu, nelagodja in drugih negativnih čustev v resnici obstaja! Gre za odlično, simpatično, barvito in nekoliko drugačno pravljično zgodbo z naslovom Mali Ganeša in njegova skrivnost, delo vzgojiteljice in učiteljice joge za otroke Maje Podpečan. Ta knjiga je pravzaprav čudovito novost tega poletja, ki bo otroke na preprost način naučila, da je ob pravi podpori prav vse mogoče.

Knjigo odlikuje več dodanih vrednosti, saj združuje natančno opisane gibalne položaje iz sklopa vaj Pozdrav soncu, dihalne tehnike, pozitivne afirmacije, krasne ilustracije in zgodbo, ki je polna življenjskih modrosti.

Pozdrav soncu je pozdrav sebi!

Da bodo otroci lahko zadovoljno, stabilno in polno živeli, ki je dobro opolnomočiti s pravimi napotki, orodji ter znanji. Sklop vaj Pozdrav soncu je zagotovo eden od dobrih orodij za premagovanje vsakodnevnih situacij ter ohranjanje zelo pomembnega stika s samim seboj. Naučiti se ga je mogoče skozi pravljico Mali Ganeša in njegova skrivnost ali pa s pomočjo gibalne sestavljanke (puzzle) Pozdrav soncu. Kajti kdor Pozdrav soncu redno izvaja, se bolje počuti v svoji koži, zaradi tega pa se tudi lažje sooča z vsakdanjim soncem in dežjem.

Mali Ganeša letos praznuje sedmi rojstni dan, zato obdaruje!

Ker je Mali Ganeša res vesel, da je za svoj sedmi rojstni dan dobil prekrasno knjigo, se je odločil, da bo komplet, ki vsebuje terapevtsko slikanico Mali Ganeša in njegova skrivnost in puzzle Pozdrav soncu ponudil po posebni ceni, in sicer z 10-ostotnim popustom! Tako knjiga kot sestavljanka sta lahko kakovostno in lepo darilo za rojstni dan ali ob koncu šolskega leta za šolarje prve triade oziroma malčke ter predšolske otroke.

 

Ne bojte se strahu!

Strahu se res ni treba bati. Običajno ga je treba samo pogledati, ga spoznati, se včasih z njim rokovati in sprejeti njegovo sporočilo. Ko je to usvojeno, strah sam odkoraka naprej. Bo pa strah lahko postajal večji in večji, če so spregledan, zasmehovan ali potlačen. Zato se je o njem vedno dobro pogovarjati, na njegovo temo kaj prebrati ter ga s tem osvoboditi. Lahko tudi s pomočjo Malega Ganeše in njegove skrivnosti, ki bo potem, ko jo bomo spoznali, postala tudi naša modrost.