Gibanje ima nešteto pozitivnih obrazov na ljudi vseh generacij. Lahko bi rekli, da brez gibanja ni življenja oziroma da je brez gibanja življenje bolj životarjenje. Redno gibanje pa je za otroka še toliko pomembnejše, saj močno vpliva na razvoj njegovega telesa, samopodobo ter na dobro počutje nasploh.

Spodbudite otroke k rednemu gibanju

Otroci imajo naravno potrebo, da se gibljejo. Res pa je, da je sodobni čas s preobilico mamljive virtualne ponudbe ter tehnoloških pripomočkov, precej otrok nekako začaral tako, da znajo na gibanje kar pozabiti. Ker je gibanje izrednega pomena za otrokov celostni razvoj, je smiselno, da ga odrasli vpeljemo v otrokovo vsakdanjo ali vsaj nekajtedensko rutino, če zaznamo, da ga je premalo.

Čas, ko je bila večina otrok – šolskih in predšolskih – popoldan zunaj na igrišču, med počitnicami pa kar ves dan, je pretežno mimo. Takrat so otroci naravno potrebo po gibanju ves čas udejanjali. V sedanjem času, ko je življenje – ne le šolarjev in šolark – postalo  bolj »sedeče«, pa je pogosto tudi otroke potrebno spodbuditi ter vključiti v več gibanja.

Gibanje je lahko marsikaj – to ni nujno vedno točno določen šport, na primer plavanje, nogomet, fitnes, smučanje, tek, joga, karate, gimnastika … Gibanje je lahko vse od skakanja gumitvista, sprehoda po okolici, družinskega norenja ob glasbi v dnevni sobi, igranja gibalnih družabnih iger, lovljenja do obiskovanja športnih tečajev oziroma vodenih gibalnih aktivnosti. Otroci običajno obožujejo oboje – načrtovano in vodeno ter spontano in razigrano.

 

aerial joga

Kakšne so pozitivne lastnosti gibanja za otroke?

Gibanje ni samo skrb za telo, gibanje je celosten proces, ki blagodejno in pozitivno vpliva tudi na dušo ter manj vidne kotičke življenja. Sploh otrokom, ki še rastejo in se razvijajo, je gibanje v izjemno podporo.

Redno gibanje otroku prinaša (seznam ni dokončen):

 • splošno dobro počutje,
 • več kondicije pri vsakdanjih naporih ter seveda pri športu,
 • več samozavesti,
 • boljšo samopodobo,
 • boljši stik s telesom,
 • več fizične moči,
 • več volje za premagovanje vsakdanjih izzivov,
 • več moči za spopadanje z bolj stresnimi situacijami,
 • boljšo koncentracijo,
 • več notranjega miru,
 • več gibljivosti oziroma gibčnosti,
 • lažje spopadanje s porazi, ki so del vsakega življenja,
 • več razumevanja in sočutja do ljudi.
Joga in otroci

Kaj pa, če je gibanja premalo?

Če je gibanja kratek čas premalo, nima to na otroka posebnih posledic. Pravzaprav to včasih celo deluje blagodejno, sploh če del časa otrok nameni kakovostnemu počitku. Kadar pa je gibanja zaradi takšnih ali drugačnih razlogov premalo, to lahko v prvi vrsti vpliva na otrokovo voljo. Otrok, ki dela energije ne porabi za gibanje, bo običajno bolj – odvisno od osebnosti vsakega otroka – vzkipljiv, apatičen, brezvoljen, zdolgočasen, živčen, zadirčen, prestrašen, agresiven, nemiren itd. Seveda ima odsotnost gibanja tudi negativen vpliv na telo – poleg oslabljene kondicije in gibčnosti se znajo pojaviti tudi nihanja v telesni teži, težave s hrbtenico in še kaj.

 

Kateri šport na otroke deluje najbolj blagodejno?

Pri izbiri rednega gibanja oziroma obiskovanje vadbe je v prvi vrsti dobro poslušati otrokove želje, saj se bo konec koncev v njem udejstvoval on. Je pa smiselno najti takšen šport oziroma vadbo, ki bo v gibalni proces vključevala tako dušo kot telo. Če pa so hkrati vključena tudi čustva oziroma njihovo prepoznavanje, pa še toliko bolje.

Vadba, ki ima vse zgornje prvine, je med drugim tudi joga. Gre za res odličen sistem vaj, ki hkrati dodobra razgibajo telo, poskrbijo za večjo prisotnost, zavedanje ter notranji stik s seboj. Joga za otroke je seveda prilagojena otrokovim potrebam, zahtevam in energiji, zato so otroške ure joge še bolj igrive in zabave, kot je »klasična« joga za odrasle.

Posebej povezovalno pa lahko na otroka in starša vpliva tudi vadba, ki se jo udeležujeta skupaj. Sicer je tak program vadbe težje najti, a vendarle to ni nemogoče. Družinska joga je na primer odlična možnost, kjer se z otrokom lahko povežeta skozi gibanje ter hkrati več dragocenega časa preživita skupaj. Vadba te joge je zasnovana tako, da se mnogo jogijskih položajev (asan) dela v paru, kar zna biti v otrokovi družbi še posebej zabavno.

 

Najstniki potrebujejo nekaj drugačnega

Najstniki, ki se jim svet obrača naokoli in si svoje temelje na nek način gradijo na novo, ne iščejo drugačnega gibanja kot prej, temveč le drugačno obravnavo. Preveč otroški način vodenja aktivnosti jim je otročji, preveč odrasel pa »zatežen«. Šport mora razumeti razvijajoče se potrebe in vsakdanje izzive mladih, sicer se zna zgoditi, da zanj ne bodo izkazali pravega interesa. K sreči obstajata na področju celostne vadbe joga za najstnike ter »leteča« aerial joga za otroke in najstnike, kjer bodo tudi starejši otroci lahko našli sebe, svoj gib in svoj dih – pa četudi z glavo navzdol.

 

Vsekakor pa je vsako otrokovo oziroma mladostnikovo gibalno pobudo, pa naj bo to želja po vpisu na določen šport ali interes po skupnem obisku bližnjega hriba, sprejeti z odprtimi rokami in – če je le mogoče – tudi podpreti.

Aerial joga