Otroci so največje bogastvo in veselje ne le starša, temveč celotne družbe. Čeprav je to tema, o kateri bi se dalo res široko in globoko pisati na vse mogoče načine, se bom danes usmerila predvsem na področje izkazovanja ljubezni, sprejemanja ter naklonjenosti. Sliši se enostavno, a v praksi pogosto ni. K sreči se mnogi sodobni starši sprašujejo, ali to počnejo pravilno, ali bi lahko storili več ali kaj drugače, da bi svojim otrokom zagotovili čustveno podporo in varnost, saj je vzgoja preteklih stoletij zaradi ravnanja, ki ni v skladu s človekovo pravo naravo – zaradi nepoznavanja pomembnosti tega področja – povzročila številne male in velike travme. Izkazovati otroku ljubezen na pravi način zato je ključno za njegov čustveni in telesni razvoj. Seveda pa mora tudi ta ljubezen imeti meje, kajti hitro se lahko zgodi, da preveč ljubezni in pozornosti lahko “zaduši” otroka oziroma njegova čustva.

Načinov izkazovanja ljubezni in je več

Načinov izkazovanja ljubezni, sprejemanja in naklonjenosti otroku je ogromno. Vsak je po svoje pravilen in otroku močno potreben. Predstavila vam bom samo najpomembnejše, znotraj njih pa je mnogo možnosti, kako jih udejanjiti. Pri tem je smiselno upoštevati otrokove potrebe in zanimanja ter značilnosti družine.  

Telesni stik je najmočnejše neverbalno sredstvo za povezovanje

Da se bo otrok že od prvih dni lahko počutil res varno in ljubljeno, bo poskrbel reden in skrben telesni stik. Fizični stik je namreč močno orodje za izražanje ljubezni in naklonjenosti. Dotiki, objemi, poljubčki, trepljanje in nežen stisk roke so načini, kako lahko otroku pokažete, da ga imate radi. Ko jih otrok doživlja oziroma jih je redno deležen, se počuti sprejetega, varnega in ljubljenega. Pri tem ne gre pozabiti, da je vsak otrok drugačen, zato tudi lahko telesne stike sprejema na svoj način. Pri tem je izredno pomembno paziti na otrokove reakcije in meje.

Dobra komunikacija je ključna za dobro povezanost med starši in otroki

Ena od najpomembnejših stvari pri izkazovanju ljubezni in sprejemanju otroka je komunikacija. Ta naj bo odprta, razumljiva in iskrena. Z njo je potrebno začeti takoj po rojstvu in ne šele takrat, ko otrok spregovori. Z otrokom se pogosto pogovarjajte, mu postavljajte vprašanja, poslušajte njegove odgovore ter pokažite zanimanje za njegova interese, ideje in dogodivščine. Če se otroci ne počutijo slišane in razumljene, če njihova čustva in občutki niso upoštevani, se ne bodo zmogli razviti v tako srečne posameznike, kot bi to lahko postali. Ne pozabiti, da so njihove izkušnje in občutki enako pomembni kot vaši – le izražajo se na drugačen način.

Če kdaj ne veste, kako bi se z otrokom povezali ali pogovorili glede kakšne manj prijetne teme, vam bodo v veliko pomoč knjige. Za vsa otrokova starostna obdobja je mogoče dobiti odlično literaturo, ki v obliki pravljic, zgodb ali stripov otrokom ponuja odgovore in rešitve na različna vprašanja. Na področju premagovanja strahu, iskanja poguma in krepitve samopodobe bo na primer predšolskim otrokom in šolarjem prve triade pomagala čudovita slikanica Mali Ganeša in njegova skrivnost, ki preko gibanja otroka pripelje do spoznavanja lastne vrednosti in pozitivnega razmišljanja. 

Čas, čas, čas in še enkrat čas

Skupen čas, ki ga preživite z otrokom, je neprecenljiv. Ne gre samo za količino časa, temveč tudi za kakovost. V času, ki mu ga namenite, mu res posvetite vso svojo pozornost. Igrajte se z njim, pogovarjajte se, berite mu zgodbe, pojdite na igrišče, v naravo, ustvarjajte, kuhajte skupaj … Pomembno je, da se otrok pri tem počuti pomemben ter vreden vašega časa. Če se vam bo ves čas mudilo ali boste med skupno aktivnostjo ves čas pogledovali na telefon, rezultat seveda ne bo takšen, kot bi lahko bil.

Pri tem je pomembno opozoriti, da so tatovi skupnega časa lahko tudi prepogosto obiskovanje vodenih dejavnosti ter preveč nekakovostnih igrač. 

Brez resničnega sprejemanja ne bo šlo

Sprejemanje otroka takšnega kot je, je ključnega pomena za njegov razvoj. Vsak otrok je edinstven in ima svoje radosti, izzive, zanimanja in lastnosti. Pri tem je pomembno, da ga spodbujate ter podpirate pri raziskovanju in razvijanju njegovih potencialov. Sprejemanje pomeni tudi, da razumete, da ni popoln, da bo delal napake in da mu boste kljub temu stali ob strani. Ne glede na to, ali gre za izbiro oblačil, izbiro hrane ali željo po samostojnosti, je pomembno, da otroka vidite, slišite in spoštujete. To mu bo dalo občutek avtonomije in lastne vrednosti.

Pohvale in spodbude

Da bi razvili samozavest otroci potrebujejo zdravo pohvalo in spodbudo. Pohvalite jih za njihove dosežke, pa naj bodo še tako majhni. Spodbudite jih, da se trudijo in se učijo iz napak. Ko bodo videli in začutili, da verjamete vanje, se bodo lažje in bolj samozavestno spoprijemali z življenjskimi izzivi. Seveda pa je pri pohvalah potrebno imeti občutek. Pohvala naj bo iskrena in na mestu, ne pa po vsej sili in za vsako ceno. Takšna pohvala je na dolgi rok škodljiva.

Postavljanje zdravih meja je okvir ljubezni

Izkazovanje ljubezni otroku vključuje tudi postavljanje meja. Otroci potrebujejo jasna pravila in smiselne omejitve, da se lahko počutijo varne, sprejete in ljubljene. Ko postavljate meje, jim pokažete, da se zanje zanimate in res skrbite za njihovo dobro. Vendar pa je pomembno, da meje postavljate na spoštljiv način in da jih utemeljite tako, da jih bo otrok razumel. V zadnjem času je prišlo v javnost mnogo raziskav, ki kažejo, kako škodljiva je vzgoja brez meja (permisivna vzgoja). Otroke namreč vzgaja v apatične in samomorilno nagnjene posameznike (to se pokaže šele v zgodnji dobi odraslosti), česar pa si noben od staršev oziroma skrbnikov ne želi.

Vzor je največji učitelj

Starši – če se tega zavedajo ali ne – so svojim otrokom največji vzorniki. Vaše vedenje in odnos do drugih ljudi bosta zato močno vplivala na to, kakšne odnose bodo razvijali tudi sami – do drugih in sebe.

Ohranjanje ravnotežja med ljubeznijo in mejami

Ohranjanje ravnotežja med izražanjem ljubezni ter postavljanjem meja je pri dobri in sprejemajoči vzgoji izrednega pomena. Otroci ves čas potrebujejo nekakšno mešanico ljubeče podpore ter jasne in varne strukture. Le tako se lahko dobro razvijajo in napredujejo v življenju.

Ne pozabite pa, da ni nujno, da vedno delate vse pravilno – to je namreč nemogoče. Starševstvo je dinamičen proces, v katerem se učite in rastete skupaj s svojim otrokom. Pri tem je pomembno je, da ste odprti za prilagoditve in izboljšave.

Pot zavedanja na vsakem koraku

Izkazovanje ljubezni, sprejemanja in naklonjenosti otroku zahteva pozornost, trud in nenehno starševsko zavestno prizadevanje. Pri tem ni univerzalnega recepta, saj je vsak otrok (pa tudi starš) edinstven. Za gradnjo dobrih, močnih in ljubečih odnosov z otroki ter nasploh v življenju je zato pomembno zavedanje. Ta pot zagotovo ni lahka in rezultatov ne obrodi hitro, a na dolgi rok je najboljša izbira, od katere ima največ vaš otrok, vi, vaša družina, okolica in pravzaprav posredno ves svet.

družina

Povežimo se in praznujemo skupaj v soboto, 7. 10., na posebnem pravljičnem dogodku

Prav posebno povezovanje, sprejemanje in druženje se bo odvijalo v soboto, 7. 10., v Hiši plesa v Ljubljani. Slonček Ganeša namreč praznuje svoj 7. rojstni dan, zato toplo vabi vse družine, da se mu pridružijo na tem čudovitem slavju. A to ne bo običajno praznovanje, ampak pravljično ter obarvano z jogo za otroke. Poleg pravljične joge, predstavitve knjige Mali Ganeša in njegova skrivnost, igrivih in ustvarjalnih aktivnosti, foto kotička, kjer se bo mogoče slikati s slončkom, bosta za popolno vzdušje poskrbela tudi mavrična torta in posebno glasbeno presenečenje! Ob nakupu vstopnice dobite tudi knjigo – krasno, kajne?