December je vsak dan bližje, s tem pa tudi čas za razmislek glede obdarovanja otrok. Čeprav so darila in čar obdarovanja otrokom prijetni že sami po sebi, pa se vedno več staršev, dedkov in babic oziroma odraslih sprašuje, kako bi lahko na res kakovosten, koristen in dragocen način obdarili svoje ljubljene najmlajše. Poleg različnih poučnih igrač in zdravih priboljškov se vedno bolj ceni darila z dodano vrednostjo, ki otroke ne le zabavajo, temveč jim tudi omogočajo tudi priložnost za učenje, razvoj in sprostitev.

darila za otroke

Čudovite ideje, kako otroka na kakovosten način obdariti

Da boste v tem predprazničnem še pravočasno dobili dobre ideje, informacije in prebliske glede daril, ki jih navadno prinesejo Miklavž, Božiček, dedek Mraz oziroma se pod novoletno smrečico pač kar znajdejo sama od sebe, vam bom v tem blogu napisala nekaj koristih napotkov. Verjamem, da vam bodo prišli prav. Vsako leto se jih tudi sama vedno bolj držim, ko obdarujem otroke, saj opažam res veliko praznino na področju izvirnega in kakovostnega obdarovanja otrok.

 

Skupno preživet čas je še vedno številka ena

Med vsemi darovi je skupno preživet čas vedno in še zmeraj najdragocenejši. Zakaj? Preprosto zato, ker prijetno in konstruktivno preživet čas družinske člane med seboj povezuje, navdihuje ter krepi njihovo medsebojno zaupanje, razumevanje in občutek sprejetosti. Koristen je seveda skupno preživet čas prav vsakega dne (sprehodi, kuhanje, pogovor, igranje …), za novoletno darilo, ki bo ostalo v večnem in lepem spominu, pa bo poskrbel nekoliko drugače skupaj preživet čas.

Idej na to temo je res ogromno, katero boste na koncu izbrali, pa je odvisno od zanimanj vašega otroka ter značilnosti vaše družine. Med boljšimi predlogi so naslednji:

Obisk zanimive družinske delavnice zna vse presenetiti in navdušiti. Sploh pa le-te izjemno krepijo vezi med družinskimi člani, spodbujajo sodelovanje in omogočajo učenje novih veščin. Krasne so tudi zato, ker so na njej prisotni otroci in starši, ki si svoje poglede in znanje izmenjujejo. Poleg tega pa so na njih navadno oboji v vlogi učenca (tudi starši), kar zna biti za otroke dragocena in enkratna izkušnja.

Družinska joga je lahko čudovito in koristno darilo, ki ga dobri mož lahko prinese celotni družini. Vpis na družinsko vadbo tega čudovitega športa bo vsak teden poskrbel, da se bodo družinski člani skupaj povezali, umirili in dobro razgibali. Družinska joga je tako res odličen način za povečanje fizične aktivnosti in sprostitve, poleg tega pa spodbuja dragoceno zavedanje o telesu ter pozitiven odnos do gibanja. Ne le za otroke.

Obisk muzejev, razstav in drugih dogodkov spada med darila, ki se jih ne da prav dobro zaviti, a bodo še dolgo časa kot zanimivo izkustvo ter novo znanje ostala v otrokovem spominu. Gre za odlična presenečenja, ki bodo lepo poskrbela za razširitev otrokovega obzorja, hkrati pa jim omogočila, da se učijo in raziskujejo življenje in svet na zabaven način.

 

najlepša darila za otroke

Knjižna darila so naložba v prihodnost

Med najlepšimi darili za najmlajše (pa tudi odrasle) so zagotovo knjige – v vsej širni lepoti, globini in barvitosti. Knjige otroke z lahkoto in na prijeten način odpeljejo v svet domišljije, novega znanja in novih izkušenj, hkrati pa branje spodbuja tudi otrokov kognitivni razvoj, domišljijo in kritično razmišljanje. Pri izbiri ustrezne knjige je najbolje upoštevati otrokovo starost ter zanimanja. Predšolski otroci bodo zagotovo veseli povsem drugačne knjige kot šolarji ali mladostniki.

Branje kot redna skupna dejavnost bo spodbudilo medsebojno komunikacijo ter povečalo otrokovo ljubezen do branja. Želite otroku podariti knjigo, ki bo poleg ljubezni do literature s pomočjo prijazne zgodbe, ki vključuje tudi jogijski skop vaj Pozdrav soncu, povečala otrokovo veselje do gibanja, hkrati pa ga učila prepoznavanja in obvladovanja lastnih čustev? Potem mu podarite izvirno terapevtko-gibalno pravljico Mali Ganeša in njegova skrivnost, ki je letošnji pravljični hit!

 

najlepša darila za otroke

Igrače, ki krepijo radovednost in ljubezen do gibanja

Povprečen sodobni otrok ima veliko igrač, pravzaprav ogromno. Prav zato je pomembno, da smo predvsem odrasli pred nakupom novih dovolj kritični in zavestni. Kajti otroci bi pogosto ta trenutek radi imeli to, v drugem pa ono stvar. A na koncu bi mnoga od njih čez nekaj minut končala pozabljena v kotu. Da se to ne bo dogajalo, naj imajo vstop v dom le kakovostne igrače. A kakšne so to?

Kakovostne igrače so predvsem tiste, ki poleg zabavnega elementa vključujejo tudi enega od naslednjih pojmov: poučnost, raziskovanje, ustvarjanje, razmišljanje, opazovanje, pomnjenje povezovanje, gibanje in motorične spretnosti ali aktivnosti na svežem zraku. Družabne igre so na primer vedno dobra ideja. Sploh v času, ko sta že od prvih otrokovih let pogosto na pohodu brezkompromisna individualnost ter vpetost v aktivnosti za različnimi zasloni.

Med igrami vrednimi pozornosti in tudi nakupa so zagotovo tudi vse vrste kock in sestavljank, ki lepo pripomorejo k razvijanju otrokovega logičnega razmišljanja, vztrajnosti ter finomotorike. V ponudbi je mogoče najti sestavljanke različnih težavnostnih stopenj, tako da se bo darilo lahko prilagodilo  otrokovi starosti in sposobnostim. Med sestavljankami tipa puzzle se je kot darilo za predšolske otroke ter otroke prve triade osnovne šole odlično izkazala čudovita sestavljanka s slončkom, ki otroke hkrati popelje v svet gibanja oziroma spoznavanja dragocenih jogijskih vaj za vso družino z imenom Pozdrav soncu in ne zgolj v svet sestavljanja in igranja.

 

darila za otroke

Najlepše je podariti dvoje: skupen čas in manjše darilo

Če je le mogoče, otrokom podarite kombinacijo skupno preživetega časa, zraven pa še drobno pozornost. Lahko mu v jesensko-zimskem gozdu pripravite Božičkov lov na zaklad oziroma darilo. Krasen zaklad lahko predstavlja paket s pravljico Mali Ganeša in njegova skrivnosti in puzzle Pozdrav soncu. Knjiga in sestavljanka bosta lahko več let otroka ob vaši prisotnosti spremljali med igranjem, spanjem ter sproščanjem.

Naj kaj v (pred)prazničnih dneh ne gre pozabiti?

Kljub temu, da različni dogodki ter aktivnosti za otroke in družine vabijo, in kljub temu, da znajo želje včasih segati v nebo, z njimi pa tudi vsa darila, se v tem predprazničnem času velja spomniti, da nič ni tako nujno. V teh dneh si je smiselno postaviti prioritete, da december ne bo izgledal kot brzovlak neskončnih obiskov in nakupov, ki na koncu vse bolj izčrpajo kot radostijo. Naj bo december še posebej čas za umirjenost, pristnost, sproščenost in čas za biti skupaj. 

POSEBNA PONUDBA NOVA KNJIGA MALI GANEŠA IN NJEGOVA SKRIVNOST IN SESTAVLJANKA POZDRAV SONCU, SO LAHKO LETOS TUDI PRI VAS POD SMREKICO. PRIPRAVILI SMO PRAZNIČNO PONUDBO S 30% POPUSTOM NA KOMPLET S KODO PRAZNIKI.