Prazničen čas obdarovanja je pred vrati, že čisto tukaj. Zadnja desetletja je to pogosto tudi malce izgubljen čas, poln bučnih dogodkov in potrošniške naravnanosti. Naj iskanje darov za najdražje ne postane misija neskončnega nakupovanja. Naj bodo darila raje premišljena in naj vključujejo tudi skupno preživet čas. Med različnimi možnostmi in neskončno ponudbo igrač ter izdelkov knjiga zagotovo predstavlja eno izmed najlepših daril. Sploh za otroke, ki v današnji družbi pogosto potrebujejo odmik od zaslonov, večkrat slišana pozitivna sporočila ter povezovanje z družino na umirjen in pristen način. Premišljeno izbrane knjige nosijo v sebi mnogo darov, zato zagotovo spadajo med praznična darila z dodano vrednostjo.

 

darila za otroke

Kakšno knjigo podariti otroku?

Pri izbiri knjige je najprej potrebno upoštevati otrokovo starost. Najstniki bodo zagotovo veseli drugačne knjige kot predšolski otroci ali otroci prve triade osnovne šole. Ne glede na leta pa obstaja pri podarjanju knjige univerzalen recept: podarite takšno knjigo, ki spodbuja otrokova zanimanja, ali pa takšno, ki bi utegnila pozitivno vplivati na otroka na različnih področjih (znanje, motivacija, razumevanje, samostojnost, zdrave navade …). Dobra knjiga nikoli ni samo zabavna, temveč med vrsticami prinaša tudi globlja sporočila.

 

Katero knjigo podariti vrtčevskim otrokom in otrokom prve triade?

Med dobre knjige brez dvoma spada tudi letošnja novost – gibalno-motivacijska slikanica Mali Ganeša in njegova skrivnost, katere ponosna avtorica sem prav jaz. Gre za prijazno in barvito knjigo, ki poleg poučne zgodbe prinaša nova znanja in sporočila. V knjigi se namreč slonček Ganeša spopada s svojim strahom in ga nato s pomočjo prijateljev ter jogijskega sklopa vaj Pozdrav soncu tudi uspešno premaga.

Knjiga skozi zgodbo ter s pomočjo čudovitih ilustracij, ki jih je ustvarila Anja Petrarca, otroke uči, kako se pravilno naredi vaje Pozdrav soncu, ter razlaga, zakaj vse so koristne. Tako poleg prepoznavanja različnih vrednot otroke nagovarja h gibanju, ki je v sedanjem času pogosto na zadnjem mestu. Za zdrav otrokov razvoj pa ni le zaželeno, temveč tudi nujno.

najlepša darila za otroke

Zakaj je knjiga tako lepo darilo?

Dobra knjiga je čudovito novoletno darilo za otroke in odrasle, saj združuje moč in modrost besede, pogosto pa tudi lepoto ilustracij. Seveda je knjiga tudi lepa priložnost za sprostitev in povezovanje med družinskimi člani.

Moč in modrost besede

Knjige so čudovita in praktična sredstva za prenos znanja, izkušenj in domišljije. Branje ne le razširja besedni zaklad, temveč tudi razvija kritično razmišljanje, domišljijske sposobnosti ter spodbuja radovednost. S knjigo se ne podari le zgodbe, temveč ves svet, ki čaka, da ga obdarjenec oziroma bralec razišče. Knjige so vrata do neštetih svetov, kjer lahko tudi najmlajši bralci oziroma poslušalci pustijo vsakdanje skrbi ter se potopijo v različne nevidne dogodivščine.

V paketu s knjigo je tudi povezovanje

Knjiga ni le fizičen predmet, ampak tudi nekakšen most med obdarovalcem in obdarjencem. S knjigo se hkrati podari tudi pozornost do interesov in osebnosti tistega, ki jo bo prejel. Knjige povezujejo ljudi, saj omogočajo skupne pogovore, deljenje mnenj in ustvarjanje nepozabnih trenutkov – sploh kadar gre za mlajše otroke, ki se veselijo skupnega branja ter kominikacije.

Branje je odlična sprostitev

Branje je odličen način za umik od stresa in vsakdanjih skrbi – sploh v tem prehitrem sodobnem času. Svet knjig omogoča kakovostno umiritev in sprostitev. V njem se hitro lahko spet najdeta notranji mir ter povezanost s samim seboj. Zato je knjiga darilo, ki ne le zabava, temveč tudi skrbi za notranjo harmonijo.

otroške pravljice in branje otrokom

18 dobrih razlogov, zakaj otroku podariti knjigo

Če še vedno niste povsem prepričani, zakaj otroku (pa tudi odraslemu) podariti knjigo, naj vam napišem še nekaj nedvomnih prednosti knjižnega darila:

 1. Razvoj govora in jezika: Branje knjig spodbuja razvoj otrokovega govora, bogati besedni zaklad in krepi jezikovne veščine. V današnjem času se to sploh med mlajšimi otroki čedalje večji izziv, saj vpliv sodobne tehnologije ni zgolj pozitiven.

 

 1. Spodbujanje razmišljanja: Knjige povečujejo radovednost ter otroke spodbujajo k razmišljanju in čudenju, kar je del vsakega učenja. Več kot je sposobnosti mišljenja in več kot je radovednosti, lažje poteka izobraževanje.

 

 1. Ustvarjanje bralnih navad: Zgodnje izpostavljanje knjigam pomaga oblikovati bralne navade branja. Običajno se te navade prenesejo tudi v odraslo dobo. Če je branje postalo navada, bo otroka to spremljajo vse življenje, če pa ne, ga bo pogosto v zvezi s tem spremljal odpor, kar pa je velika škoda. Branje je ena od redkih navad, ki lahko postane razvada. 😉

 

 1. Spodbujanje koncentracije: Branje knjig zahteva otrokovo koncentracijo, kar pomaga pri razvoju sposobnosti osredotočenja na eno nalogo ter krepitvi jasnosti in pozornosti.

 

 1. Spodbujanje ustvarjalnosti: Zgodbe in pravljice spodbujajo otrokovo domišljijo in kreativnost ter izražanje lastnih idej.

 

 1. Razmišljanje o vrednotah: Vsebina v knjigah pogosto pomaga oblikovati otrokovo razumevanje vrednot. Zgodbe o medsebojnih odnosih in sodelovanju na primer spodbujajo pomembnost in razumevanje empatije.

 

 1. Razvoj motoričnih spretnosti: Najmlajši otroci že s samim listanjem knjige razvijajo motorične spretnosti, ki so kasneje v življenju pomembne za pisanje in druge fizične aktivnosti. Nekatere knjige, kot je na primer tudi knjiga o slončku Ganeši, pa otrokove motorične in gibalne spretnosti le še nadgrajujejo. Sploh komplet slikanice in gibalne sestavljanke bo poskrbel za popolno razgibano telo – seveda na zabaven način.

 

 1. Učenje raznolikosti: Knjige, ki prikazujejo različne kulture, ljudi, kraje in navade (četudi domišljijske), spodbujajo otrokovo razumevanje sveta in raznolikosti.

 

 1. Razvoj samostojnosti: Branje knjig otroka spodbuja k samostojnemu razmišljanju in odločanju.

 

 1. Priprava na šolo oziroma izobraževanje: Otroci, ki so vajeni branja, se običajno lažje spopadajo z učnimi ter šolskimi obveznostmi.

 

 1. Zmanjševanje stresa: Branje je odličen način sproščanja in zmanjševanja stresa tudi pri otrocih.

 

 1. Razvoj čustvene inteligence: Ustrezne zgodbe lahko otrokom pomagajo razumeti, izraziti ter obvladovati svoja čustva ter razvijati čustveno inteligenco.

 

 1. Spodbujanje zdrave samopodobe: Knjige s pozitivnimi liki in sporočili lahko prispevajo k razvoju pozitivne otrokove samopodobe, kar je v življenju izrednega pomena.

 

 1. Razvoj spretnosti poslušanja: Skupno branje spodbuja veščino poslušanja in razumevanje besed ter celotne vsebine.

 

 1. Vzpostavljanje dobrih medsebojnih vezi: Skupno branje ustvarja dragocene trenutke povezovanja in vezi med starši oziroma odraslimi ter otroki.

 

 1. Učenje o življenju: Knjige s poučnimi življenjskimi lekcijami lahko obogatijo otrokovo razumevanje sveta in življenja samega.

 

 1. Ustvarjanje zdravih spalnih navad: Branje pred spanjem je lahko pomirjujoča rutina, ki pomaga otrokom lažje zaspati. Zelo prijetno je, če postane del spalnih navad. Seveda je pred spanjem pomembno, da se ne poseže po preveč burni vsebini in da se bere samo do vnaprej določene ure, čeprav zna biti mamljivo kar brati in brati.

 

 1. Razvoj sposobnosti reševanja problemov: Zgodbe z zapletenimi situacijami spodbujajo razvoj zmožnosti reševanja problemov oziroma življenjskih izzivov.

 

darila za otroke

Podarite knjigo in skupen čas

Otrokom je – čeprav imajo pogosto tisoč želja – najpomembnejše, da so videni, sprejeti in ljubljeni, točno takšni, kot so. Zato jim poleg dobre knjige podarite tudi del svojega časa. Skupaj se lahko udeležita koristne gibalne družinske delavnice, pojdita v mesto pogledat lučke, specita kaj slastnega ter ne pozabita na iskren pogovor in smeh.