Vzgoja otrok je ena najzahtevnejših in najpomembnejših nalog, s katero se v svojem življenju srečujejo starši. V tem procesu se postavlja ogromno vprašanj, med katera najpogosteje spada: Kako poskrbeti, da bodo naši otroci zrasli v srečne, zadovoljne in samozavestne posameznike? Pri tem pa – neglede na komentarje in poglede okolice – ne gre pozabiti na enega ključnih dejavnikov. To je dobrobit matere. Tudi v psihoterapevtski literaturi, ki obravnava vpliv otroštva na posameznika, pogosto piše, da je otrok dobro, kadar je mama dobro.

Kaj to pravzaprav v praksi pomeni in zakaj je pomembno, da so starši dobro, še posebej mama, ki je z otrokom v njegovih prvih letih običajno bolj povezana, bom malce bolj obširno pisala v današnjem prispevku.

 

materinstvo

 

Past starševstva je nenehno delo

Mnogi starši se v tem sodobnem času prav hitro znajdejo v pasti, kjer so popolnoma posvečeni skrbi za svoje otroke in pri tem pozabijo nase. Pogosto so to ravno ženske, kar pa ni presenetljivo. Ženske zaradi različnih dejavnikov še vedno pogosto znamo pozabiti, kje so naše zdrave meje in kje se ljubezen do sebe začne ter kje konča. Vzgajanje otrok pa je izjemno zahtevno delo oziroma proces, ki zahteva veliko časa, energije, volje, znanja in predanosti, kar žensko zna tako omrežiti, da ob tem lahko pozabi nase, na svoje želje, potrebe in sanje. Prav zato je ključnega pomena, da mati (ali katerikoli skrbnik oziroma skrbnica) kakovostno poskrbi tudi zase.

Zakaj je to tako pomembno? Preprosto zato, ker lahko le zadovoljna in uravnovešena mama svoje znanje, ljubezen, modrost in pozornost prenaša naprej na svojega otroka na najboljši možen način. Biti dobro pomeni, vzeti si čas zase, negovati svojo dušo in telo ter si privoščiti trenutke s samim seboj. Le tako je lahko resnično mogoče osredotočiti svojo pozornost na otroka ter mu tako ponuditi najboljše od sebe. S takim zgledom, pa se bo tudi otrok lažje naučil zdravih in pristnih čustev do sebe, ki so temelj dobre samopodobe vsakogar.

Valentinovo

Kaj vse pomeni, da je mama dobro?

Biti dobro ne pomeni zgolj, vzeti si pet minut zase na dnevni bazi ter si sem in tja uresničiti kakšno željo, temveč tudi, biti dobro v odnosu s svojo preteklostjo. Kajti izkazalo se je, da so ravno zgodbe (zavedne in nezavedne) iz maminega otroštva ključne, ali je mama dobro ali ne. Zgodbe, ki niso razrešene, so potlačene ali v celoti zamolčane, še naprej nevidno odmevajo v mami in slabijo njeno notranjo energijo in moč, da bi se z vzgojo, nego in skrbjo za svojega otroka spoprijela na najboljši možen način.

Prav zato je pomembno, da se mama zaveda, da je vsaka naložba vase tudi naložba v otrokovo dobro počutje. Četudi ima mama otroka najraje na svetu (kar je noramalno), pa le-ta ne bo srečen in zadovoljen, če bo iz dneva v dan zaznaval, da mama zaradi določenih razlogov v zadostni meri ne posrbi zase (tukaj seveda ni mišljen make-up itd.). Čeprav je prisotnost ljubezni v družini oziroma vzgoji izjemno pomembna, pa je za otroka zgolj le-ta premalo. Otrok se namreč najbolj napaja iz dobrih zgledov in lažje funkcionira, kadar ga na nezavednem nivoju za starše ne skrbi. Tudi zato je pomembno, da mame v čim več pogledih kakovostno poskrbijo zase in za svoje potrebe.

 

Zakaj mame včasih rade pozabijo nase?

Večina mam vsaj na zavestnem nivoju ve ali so vsaj slišale, da je pri vzgoji otrok ključnega pomena to, da se tudi starši zavedajo svoje lastne vrednosti in ljubezni do sebe. Kdor se ne zna ljubiti, negovati in ceniti, kako lahko potem pričakuje, da bo to znal res kakovostno narediti za svoje otroke? Samozavestna in ljubeča mati je neviden ključ do zdravega razvoja otroka in srečnega otroštva.

Pogosto pa se pokaže, da mame pozabijo nase, ker mislijo, da je to v korist njihovih otrok. Nekatere imajo celo občutek slabe vesti, kadar kaj naredijo zase, saj imajo pri tem občutek, da s tem otroka prikrajšajo za določeno stvar (ali čas). Vendar je pomembno razumeti, da je skrb zase ključnega pomena za dobrobit celotne družine. Srečna mama je temelj srečne družine. Čeprav ne gre za lahkotno spoznanje, pa je jasno, da je mama, ki pozablja nase, pozabljala nase in na svoje resnične potrebe ter želje že takrat, ko sploh še ni bila mama. Gre za privzgojen občutek nekakšne neljubezni ter nesprejemanja sebe, ki se, dokler se ga ženska ne zave, iz leta v leto večja.

Kako spet postati mama, ki je dobro?

Zelo je odvisno, v kolikšni meri mama ni dobro, in od tega so odvisni tudi njeni nadaljnji koraki. Včasih je potrebna tudi terapevtska podpora, mnogokrat pa je dovolj že zavedanje v kombinaciji s konkretnimi spremembami na področju vsakodnevnega življenja.

Vsekakor pa se to ne bo zgodilo, če mama temu ne bo namenila določenega časa. Pravijo, da cveti tisto, kar zalivamo. Če »zalivamo« le svoj zunanji videz ali pospravljanje doma, je jasno, da bo cvetelo in napredovalo le to področje. Kdor želi sam cveteti, sijati in dehteti, mora seveda v prvi vrsti pričeti z negovanjem sebe – od zunaj navznoter ali od notri navzven – in to početi dovolj časa.

Mama bo najbolje cvetela, kadar bo v svoja opravila vključila tudi otroke

Pomembno je, da mama poskrbi zase in si kakovosten čas kdaj vzame samo zase. Obstaja pa tudi alternativa, kjer je mogoče poskrbeti za več področij hkrati: zase, stik s seboj ter povezanost s svojimi otroki. Ena od takšnih spodbudnih dejavnosti za vse družinske člane predstavlja družinska joga. Le-ta ima namreč številne prednosti, ki blagodejno, povezovalno in motivacijsko vplivajo na vse, ki jo obiskujejo. Običajno so to mame v paru z otrokom. Družinska joga je lahko res odličen način za (nad)gradnjo odnosa med mamo in otrokom ter za skupno sprostitev in zabavo.

Sicer pa je joga za ljudi vseh starosti izjemno dragocena, saj vsakomur omogoča, da se poveže s svojim telesom, umiri svoj um ter napolni svoje baterije. To je za mame, na katerih pravzaprav stoji prihodnost sveta, še kako pomembno!

 

mama in otrok

Pomlad je čas za jogijske dogodke, ki se jih bodo razveselile tudi mame oziroma ženske

Pomladna  družinska delavnica joge

Kadar spoznamo, da je potrebno nekaj spremeniti, je najbolje kar takoj iti v akcijo! Za vse družine, ki delajo na povezanosti in resnični skrbi zase, ter za tiste, ki so nedavno spoznale, da bi bilo dobro v to smer kaj spremeniti, bo na prvo spomladansko soboto, in sicer 23. marca, v Ljubljani potekala pomladna družinska delavnica joge. Gre za enkraten družinski dogodek, ki bo na igriv, razgiban in konstruktiven način povezal mame, očete in otroke oziroma vse tiste, ki boste z otrokom prišli. Seveda dobrodošli tudi babice, dedki, tete, strici in drugi, ki ste pogosto z otroki!

Brezplačna joga za otroke ob svetovnem dnevu joge za otroke

V petek, 5. 4., pa bo po vsej Sloveniji potekal en res poseben dogodek. Ob svetovnem dnevu joge za otroke bo namreč na kar 15 različnih lokacijah po Sloveniji pod taktirko različnih učiteljev in učiteljic joge za otroke potekala brezplačna vadba joge za otroke. Gre za lepo priložnost, da se otroci neobremenjeno (morda prvič) srečajo z jogo in njenimi pozitivnimi učinki, ob tem pa tudi mame spoznajo kaj novega. Ali pa si v tistem času privoščijo prijeten sprehod ali gredo na hitri zmenek same s seboj.