Vzgoja otroka je izjemno kompleksen proces, ki zahteva od staršev celo vrsto veščin, od potrpljenja in razumevanja do doslednosti ter seveda ljubezni. V tem pogosto zapletenem in močno prepletenem plesu vlog so ena od izredno pomembnih stvari jasno postavljene meje. Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da je postavljanje meja nekaj nepotrebnega, nepomembnega ali morda celo malce krutega in nekaj, kar ne spada k ljubezni do otroka, pa obstaja mnogo razlogov, ki dokazujejo, da to ni res. V resnici so dobro, zavestno in ljubeče postavljene meje temeljnega pomena za otrokov celostni razvoj ter oblikovanje njegovega značaja, posredno pa tudi življenja. Zakaj torej so jasno določene meje tako pomembne za otroka in njegov razvoj in kako vse vplivajo na otrokov razvoj, bomo danes skupaj raziskali v tem blogu.

 

 

družina

 

Določanje jasnih meja je temeljni gradnik otrokovega razumevanja sveta

Otroci včasih mislijo, da jim odrasli postavljamo meje, ker smo staromodni, slabovoljni ali celo malce hudobni. A resnica glede mej je povsem drugačna. Postavljanje razumnih meja otroku namreč zagotavlja občutek večje varnosti, s tem pa boljše počutje ter posredno delovanje na mnogih ravneh. Ko so meje jasno določene, otrok ve, kaj se od njega pričakuje in kaj je sprejemljivo ravnanje v določenih situacijah. To mu daje občutek stabilnosti in samozavesti ter mu pomaga razviti tudi notranjo disciplino. Jasno določene meje so tako temelj, na katerih otrok gradi svoje razumevanje sebe, drugih in sveta okoli sebe.

Meje pa so tudi pomemben gradnik, ki otroka uči spoštovanja do sebe in drugih. Meja so namreč točka, kjer se končamo mi in kjer se prične nekdo drug. Neupoštevanje ter preseganje takšnih in drugačnih meja (osebnih, širše pa tudi geografskih …) običajno vodi v spore, konflikte ter celo vojne, zato je nujno, da se otrok z njimi sreča že v času odraščanja in ne šele, ko zapusti dom. Otrok, ki se bo s prvimi konkretnejšimi mejami srečal (pre)pozno, bo to lahko doživel zelo burno ter bo pri tem lahko težko obvladal svoja čustva ter jasen pogled nad celotno situacijo. Za složno življenje s samim seboj ter za življenje v skupnosti (sprva v družini) so jasno postavljene meje ne le dobrodošle, temveč nujno potrebne. Zato se postavljanja meja ni treba prav nič bati, jih imeti za nekaj odvečnega, težkega ali kot nujno zlo, temveč jih je najprej treba le malce bolj od blizu spoznati, potem pa veselo pozdraviti!

vzgoja starševstvo

Vzgoja je ena največjih odgovornosti staršev

Vzgoja otroka je ena največjih odgovornosti, s katero se srečujejo starši. Gre za res pomembno temo, o kateri nas v šoli – žal – prav nič ne učijo. Zato je pomembno, da se kot odrasli posamezniki sami poglobimo vanjo – pa naj imamo otroke ali pa smo poklicno pogosto z njimi v stiku.

Vsak od nas se lahko spomni kakšnega od svojih strogih učiteljev ali pa tistih, ki so stvari speljali z levo roko. Z leti običajno vidimo stvari drugače. Zdržati strogost oziroma postaviti meje je mnogo težje, kot vedno prikimati, se zabavati in hahljati, samo zato da ne bo konflikta – doma, v šoli ali na delovnem mestu. Prav zato vzgoja, ki otroku ljubeče postavlja meje, zahteva celega človeka, pa tudi njegov pogum, voljo, vztrajnost ter to, da se v določenih primerih odreče svoji slabi vesti oziroma da jo zdrži.

Kako joga pomaga pri postavljanju in sprejemanju meja?

Vsako (so)delovanje v skupini je za otroka posredna ali neposredna učna lekcija o mejah. Joga za otroke ter aerial joga za otroke in najstnike sta tako odlični učiteljici spoznavanja dela v skupini, zavedanja glede lastnih (osebnih) meja ter prostora drugih. Poleg tega pa je joga (tudi za odrasle, se razume) mnogo več, saj nas spodbuja tudi k temu, da določene meje svojega telesa lahko ljubeče prežemo. S pomočjo redne vadbe joge lahko vsakdanji izzivi, omejitve ter zadolžitve postanejo lažje, saj z njeno vajo ne pridobimo le fizične kondicije, temveč tudi notranjo. Ta pa je v življenju pogosto še pomembnejša. Zaradi ne zdržimo, kar je smiselno potrpeti, zaradi nje ne dramatiziramo, kadar ni potrebno, zaradi nje z lahkoto speljemo različne naloge, hkrati pa zaradi nje udarimo po mizi, kadar je treba, se umaknemo ali spremenimo svojo smer na suveren in odločen način.

joga za otroke

Kako naj vem, ali je joga prava stvar za mojega otroka?

Joga je res dobra prijateljica vsakogar. Nekateri jo vzljubijo takoj, drugi pa za to potrebujejo nekaj časa. V obeh primerih so njene koristi številne in delujejo z enako jakostjo.

Za vse, ki bi radi otroke spoznali z jogo ali pa (če jo že poznajo) jih z njo samo malo pocrkljali, bo v petek, 5. aprila, po celotni Sloveniji potekal prav poseben jogijski dogodek, in sicer 9. svetovni dan joge za otroke. Ta dan bodo otroci lahko jogo brezplačno preizkusili v kar šestnajstih različnih krajih do državi, in sicer v Ljubljani, Kopru, Celju, Novem mestu, Postojni, Apačah, Gomilskem, Ivančni Gorici, Komendi, Lescah, Ljutomeru, Mirni, Mojstrani, Pivki, Škofji Loki in Škocjanu. Prav vsi dogodki bodo potekali brezplačno, tako da bodo lahko prav vsi otroci preizkusili, kako prijetna, zabavna in sproščujoča je pravzaprav joga. Na dogodek pa je potrebno prijaviti (izberite kraj, ki vam je najbližje).

 

V vseh krajih bo joga za otroke predstavljena na sproščen, razumljiv in igriv način skozi posebno jogijsko pravljico, ki jo bo na dogodku mogoče tudi dobiti. Toplo vabljeni v družbo srčnih inštruktorjev joge za otroke, kjer bomo svet spreminjali na bolje. Vsaj za drobtinico. 😉