April je res pester mesec! Začeli smo ga praznično v vseh pogledih. Veliki noči je 2. aprila sledil mednarodni dan knjig za otroke, 5. aprila smo praznovali svetovi dan joge za otroke, potem pa nas vse, ki imamo radi knjige, branje in kniževnost, 23. aprila čaka še svetovni dan knjige in avtorskih pravic! Sama – kot velika ljubiteljica knjig vseh vrst, pa tudi avtorica prisrčne in razgibane slikanice Mali Ganeša in njegova skrivnost – ta dan seveda praznujem. Pravzaprav mi je njegova sporočilnost vsako leto bolj všeč.

Veste, da svetovni dan knjige praznujemo že od leta 1995? Veste, da izvira iz starega katalonskega običaja, kjer so si ljudje na dan svetega Jurija podarjali knjige? Pravzaprav knjigo in vrtnico. Knjigo za vedno, vrtnico pa za ljubezen, kot so dejali ob predaji poklona.

Ob današnjem hitrem življenjskem tempu, kjer se pogosto otroci vse bolj zapletajo v svet digitalnih naprav in iluzijo sodobnih tehnologij, je ključno, da starši, učitelji in skrbniki spodbujamo razvoj zdravih in koristnih navad – takšnih, ki bodo krepile otrokov um. čustva in telo. Svetovni dan knjige je zato lahko odlična priložnost, da otroke na privlačen in njim zabaven način povabimo v svet knjig, hkrati pa jih ponudimo še kakšno koristno aktivnost. Ker je branje bolj umirjena in poglobljena dejavnost, je najbolje, da otroke (seveda ne le na svetovni dan knjige) spodbudimo tudi h gibanju, ki je bolj živahno, poskočno in poživljajoče. Na tak način se bodo lahko odlično povezale vse prednosti umske in telesne aktivnosti.

 Sicer pa branje že od nekdaj velja za ključni element pri razvoju govornih in jezikovnih spretnosti, domišljije ter kritičnega mišljenja, gibanje pa je osrednji gradnik fizičnega razvoja, zdravja in splošnega dobrega počutja. Zakaj torej ne bi povezali teh dveh dejavnosti, s tem pa otroke še bolj navdušili za branje, gibanje ter zabavno raziskovanje sebe in sveta.

 

joga za otroke

 

Zakaj je branje za otroke tako pomembno in koristno?

Branje pravljic in zgodb ima številne koristi, ki pozitivno vplivajo na otrokov razvoj. Ko otroci brskajo po knjigah, se potapljajo v svet domišljije, kjer lahko vedno znova odkrivajo nove ideje, razširjajo svoj besedni zaklad, krepijo pozornost … Knjige, pa naj gre za slikanice za najmlajše ali knjižna dela za najstnike, predstavljajo nekakšna čarobna vrata v različne svetove, kjer se otroci srečujejo z raznolikostjo in bogastvom znanj ter spoznavajo vrednote, kot so prijateljstvo, spoštovanje in pogum. Hkrati pa razvijajo tudi druge lastnosti, na primer empatijo, razumevanje širše slike …  Poleg tega Prav tako je lahko branje odličen način za sprostitev in umiritev, posredno pa spodbuja tudi zdrave spalne navade.

Ker občasno še vedno srečam koga, ki ga branje odbija in v knjigah ne prepozna pravega smisla in vrednosti, bom z vami podelila nekaj koristi branja. V resnici jih je še mnogo več. Morda pa se kdo v knjige spet ali na novo zaljubi in nad branjem navduši tudi svoje otroke. 

20 koristi branja za otroke:

 1. Branje otrokom pomaga razvijati bogat besedni zaklad in boljše razumevanje jezika.

 

 1. Svetovi, ki jih otroci odkrivajo skozi branje, spodbujajo domišljijo, ustvarjalnost in dobro vizualizacijo.

 

 1. Branje zgodb, kjer se otroci pogosto identificirajo z liki, spodbuja razumevanje in sočutje do drugih.

 

 1. Sposobnost sledenja zapletenim zgodbam in prisotnost daljše pozornosti krepi otrokovo koncentracijo.

 

 1. Knjige otroke učijo o svetu in jim omogočajo, da raziskujejo različne kulture, kraje, časovna obdobja in značaje ljudi.

 

 1. Redno branje krepi bralne spretnosti, hitrost in razumevanje prebranega.

 

 1. Otroci, ki redno berejo, postavljajo več vprašanj in so običajno bolj radovedni. Prav tako se stvari okoli sebe navadno bolj zavedajo.

 

 1. Branje spodbuja kritično mišljenje in vrednotenje informacij. V informacijski dobi in poplavi informacij je ta veščina še posebej pomembna.

 

 1. Branje različnih slogov in žanrov knjig najmlajše navdušuje tudi za pisanje in jim pomaga razvijati lasten slog pisanja.

 

 1. Uspešno branje in razumevanje kompleksnih besedil povečujejo otrokovo samozavest. Znati in vedeti več, pogosto pomeni tudi lažje spopadanje z vsakodnevnimi obveznostmi ter lažjo pot skozi življenje.

 

 1. Branje lahko deluje kot terapevtska dejavnost in pomaga otrokom, da se umirijo in sprostijo – sploh pred spanjem.

 

 1. Branje v skupini ali pogovori o prebranih knjigah spodbujajo komunikacijske spretnosti in socialne veščine.

 

 1. Skupno branje z družino ali prijatelji krepi čustveno povezavo med otrokom in starši oziroma odraslimi.

 

 1. Otroci, ki radi berejo, so manj odvisni od zunanjih virov zabave – konstruktivno se znajo kratkočasiti tudi sami.

 

 1. Branje različnih situacijsko zapletenih zgodb spodbuja razvoj sposobnosti reševanja izzivov ter težav.

 

 1. Otroci, ki uživajo v branju, lažje razvijejo trdno ljubezen do učenja in modrosti.

 

 1. Branje zahteva vztrajnost, saj lahko dolge zgodbe zahtevajo čas in potrpežljivost. Vztrajnost in potrpežljivost pa sta vrlini, ki v življenju prideta še kako prav.

 

 1. Branje krepi otrokov kratkoročni in dolgoročni spomin.

 

 1. Branje in poslušanje zgodb krepita sposobnost aktivnega poslušanja.

 

 1. Branje o čustvih in različnih življenjskih (četudi pravljičnih) izkušnjah likov pomaga otrokom razumeti in izražati lastna čustva.
vzgoja starševstvo

Zakaj je dobro, da je gibanje del otrokovega vsakdana?

Jasno je, da je  tudi gibanje nepogrešljiv del življenja vsakega človeka. No, vsaj naj bi bilo tako. Posebej pa je koristno za otrokov razvoj, zato je dobro poskrbeti, da otrok gibanje oziroma šport vzljubi že kot malček. Sama zagovarjam telesu in duši prijazne načine gibanja, saj gibanje lahko povzroči tudi poškodbe, frustracije in pretirano tekmovalnost. Ravno zato vsakemu otroku, družini ali odraslemu, ki se želi kakovostno razgibati od noter navzven ter od zunaj navznoter, priporočam jogo, saj se z vadbo joge krepi tudi močna povezanost s samim seboj.

20 koristi redne vadbe joge za otroke:

 

 1. Joga vključuje raztezne vaje, ki povečujejo gibljivost sklepov in mišic ter prožnost celotnega telesa..

 

 1. Različne asane (telesni položaji) v jogi krepijo mišice celotnega telesa in krepijo njegovo moč.

 

 1. Otroci se med izvajanjem jogijskih položajev naučijo vzdrževati ravnotežje, kar krepi propriocepcijo (zavedanje gibanja, drže in prisotnosti telesa v prostoru).

 

 1. Z jogo se povečuje moč jedra telesa. Številne jogijske vaje namreč krepijo trebušne mišice.

 

 1. Pravilno izvajanje jogijskih položajev spodbuja boljšo telesno držo in zagotavlja podporo hrbtenici.

 

 1. Vadba joge zahteva osredotočenost na dihanje in položaje, kar spodbuja povečano koncentracijo.

 

 1. Joga vključuje oziroma uči tehnike sproščanja, na primer pranajamo (dihalne vaje), kar otrokom pomaga obvladovati vsakdanji stres in tesnobo.

 

 1. Otroci se med vadbo joge naučijo opazovati svoje telo in občutke, kar povečuje njihovo samozavedanje.

 

 1. Uspeh pri izvajanju jogijskih vaj in premagovanju izzivov krepi otrokovo samospoštovanje in samozavest.

 

 1. Joga močno spodbuja razvoj motoričnih spretnosti.

 

 1. Joga otroke spodbuja k pravilnemu dihanju (skozi nos), kar krepi pljučno kapaciteto in izboljšuje dihalne sposobnosti.

 

 1. Redna vadba joge lahko poveča odpornost telesa in krepi imunski sistem.

 

 1. Meditacija in vizualizacija, ki sta del jogijske prakse, spodbujata otrokovo kreativnost in domišljijo.

 

 1. Redna vadba joge izboljšuje in poglablja spanec.

 

 1. Joga spodbuja zavedanje o zdravem načinu življenja.

 

 1. Redna vadba joge spodbuja otrokovo samodisciplino in vztrajnost pri doseganju ciljev.

 

 1. Vadba joge v skupini lahko spodbuja občutek povezanosti in pripadnosti, hkrati pa krepi sodelovanje in medsebojno podporo.

 

 1. Joga lahko otrokom pomaga pri obvladovanju čustev, kot so jeza, žalost in tesnoba.

 

 1. Joga spodbuja občutek notranjega miru in uravnoteženosti.

 

joga za otroke

 Kako na najboljši način povezati jogo oziroma gibanje in branje?

Obstaja več različnih načinov, kako jogo oziroma druge vrste gibanja povezati z branjem oziroma knjigami. Ko branje in gibanje hodita z roko v roki se lepo povezujeta, s tem pa ustvarjata nove dejavnosti in načine  zabavnih, poučnih in igrivih izkušenj za otroke. Skupaj lahko beremo knjige na prostem oziroma v naravi, kjer se otroci lahko prosto gibljejo in hkrati uživajo v zgodbi, lahko organiziramo bralne skupine, kjer otroci berejo isto knjigo in nato skupaj izvajajo dejavnosti, ki so povezane z njeno vsebino – na primer ustvarjalne delavnice, igre vlog, plesne predstave, različne gibalne igre …

Prav tako je lahko gibanje del same bralne izkušnje. Med branjem slikanice o živalih lahko otroci posnemajo gibe različnih živali ali pa med branjem zgodbe izvajajo jogo, ki je prilagojena dogodivščinam v zgodbi. Tako otroci ne razvijajo le bralnih spretnosti, temveč tudi krepijo svoje telo in se učijo o pomembnosti zdravega načina življenja.

Gibalna jogijska slikanica za otroke navdušuje otroke in odrasle

Med knjigami, ki spodbujajo branje in gibanje, je – kot veste – tudi jogijska slikanica, katere ponosna avtorica sem jaz. Gre za prijetno zgodbo, kjer slonček Mali Ganeša premaguje svoje vsakdanje izzive, se sreča z žalostjo in strahom ter na koncu uspešno premaga vse ovire. Da mu to uspe, mu pomagajo učinkovite in priljubljene jogijske vaje Pozdrav soncu, s katerim spet prikliče nazaj svetlobo, barve in veselje v svoje življenje.

Gre za knjigo, ki za branje in gibanje navdihuje malčke, predšolske otroke in šolarje prve triade, veseli pa so je tudi starši in tisti, ki delajo v vrtcih oziroma vodijo popoldanske gibalne aktivnosti za otroke.

 

In če boste otrokom ob svetovnem dnevu podarili knjigo, zdaj veste, kje najdete takšno, ki spodbuja k pozitivnim vrednotam in navdihuje!