Počitnice so že na dlani, z njimi pa prihaja več časa za res sproščujoče aktivnosti in prijetna druženja. Čeprav najbolj navdušeno počitniški čas pričakujejo otroci, pa zagotovo niso edini. Prav vsi se jih veselimo kot le kaj! Tudi zato, ker je zunaj prijetno toplo in ker se lahko večji del dneva preživi zunaj na svežem zraku, pa naj bo to ob morju, na travniku, v gozdu, na igrišču ali na domačem balkonu.

Gibanje na prostem oziroma v naravi predstavlja pomemben in prijeten način za izboljšanje telesnega in duševnega zdravja, hkrati pa tudi povečanja hormona sreče in s tem dobrega razpoloženja. Narava vsem generacijam ponuja lepo priložnost za sprostitev in obnovo, medtem ko pravilno izbrana gibalna aktivnost (Joga je seveda super izbira!) lahko omogoča globoko povezanost s samim seboj skozi telesne vaje, dihanje in meditacijo. Jogijsko gibanje in narava spodbujata zavesten način življenja, ki vključuje prisotnost, čuječnost in spoštovanje do narave, človeka, živali in sveta nasploh. Počitnice so zato lahko tudi več kot odličen čas, da otrok odloži vse svoje skrbi ter pogosto škodljivo sodobno tehnologijo, in čas z družino, prijatelji pa tudi s samim seboj nameni tudi bolj “tihemu” raziskovanju sebe in sveta. Raziskovanje navznoter namreč odpira nova vrata, za njimi pa navadno stoji več umirjenosti, radosti, igrivosti, ustvarjalnosti, razumevanja in volje do življenja.

 

Otroci

Kaj vse lahko predstavlja gibanje v naravi?

Gibanje v naravi je največkrat dinamično in povezano z določeno hitrostjo. Takšno navadno predstavljajo hoja, tek, plezanje, planinarjenje, kolesarjenje, plavanje, smučanje (na vodi), veslanje in drugi športi. Vsi našteti imajo številne koristi na naše telo in duha, poleg tega pa z njihovo redno vadbo poskrbimo tudi za izboljšanje kondicije, moči in vzdržljivosti.

Posebej blagodejen učinek na naše počutje ima nežno gibanje v naravi, kjer ni prisotne hitrosti, tekmovalnosti in pehanja za raznimi rezultati. V toplih mesecih je to lahko joga na travniku ali meditacija pod krošnjo velikega drevesa. Sploh šolarji in šolarke, ki so večji del šolskega leta – žal – presedeli, bodo navdušeni nad igrivo vadbo na svežem zraku.

Poleg tega, da narava otroke in odrasle nevede pomirja in sprošča, je to tudi pravi prostor za razvijanje čuječnosti, saj nas spodbuja, da smo pozorni na okolje in doživljanje trenutka tukaj in zdaj. Zvoki ptičjega petja, šelestenje listja, piš poletnega vetra, šumenje valov in občutek svežega zraka na koži nas vrača v popolno sedanjost in omogoča pristno srečanje s samim seboj.

 

Zakaj imajo otroci jogo tako radi?

Joga je starodavna praksa, ki združuje telesne vaje, dihanje in meditacijo. Poleg tega, da krepi telo, povečuje gibljivost in izboljšuje ravnotežje, joga tudi pomirja um in zmanjšuje stres. Redna vadba joge vodi k boljši telesni drži, zmanjšuje bolečine in izboljšuje splošno počutje. Vse to pa dobro vpliva na vsakogar. Joga za otroke je običajno bolj igriva, jogijski položaji (asane) pa so navadno poimenovani po živalih, kar otrokom omogoča lažje razumevanje in povezovanje z določeno vajo. Ker je polna igrivih presenečenj, jo otroci obožujejo. Po napornih dneh ali pač kar tako jim joga ponuja prijeten in razgiban čas, v katerem res lahko izrazijo sebe. Tudi če tako, da se jim kdaj preprosto nič ne da. Ja, tudi to je pri otroški jogi dovoljeno. 😉

 

Kako otrokom približati jogo skozi igro?

Otroci se nasploh najlažje in najraje učijo skozi igro, še posebej v kombinaciji z gibanjem. Joga pri tem ni nobena izjema. Kdor želi svojega otroka ali skupino otrok, ki jo poučuje, za kaj navdušiti, naj doda igrive gibalne elemente – in “zmaga” je zagotovljena! Tak način učenja je namreč otrokom najbolj razumljiv, saj je konkreten in se udejanja skozi telo.

Tukaj je nekaj idej, kako je mogoče jogo vključiti v vsakodnevno življenje otrok na tak način, da se ne bo čutilo prisile, obveze ali nuje (zaradi česar se prej ali slej zna zgoditi upor):

 

  1. Joga skozi zgodbe in pravljice: Uporaba zgodb, ki vključujejo jogijske položaje, kot so pozdrav soncu ali različne živalske asane (mačka, pes, lev, drevo …), so lahko izredno poučne in zabavne. Ker jih običajno spremlja tudi nauk, so lahko velika popotnica za življenje. Takšna je na primer gibalno-terapevtska pravljica Mali Ganeša in njegova skrivnost, ki preko učenja jogijskih položajev iz skopa vaj Pozdrav soncu, uči tudi o različnih čustvih (tudi t. i. negativnih) ter kako se na konstruktiven način spopasti z njimi.

 

  1. Joga skozi igro: Igre in igralni pripomočki lahko jogo nadgradijo tako, da bo izgledala kot eno samo igranje, čeprav bo znotraj le-tega prisotno pravo jogijsko gibanje. Pri tem lahko odlično pomagajo nove joga kartice, ki vključujejo različne jogijske položaje v povezavi z različnimi izzivi, igrami, pesmicami in drugimi razvedrilno-poučnimi elementi.

 

  1. Družinska vadba joge: Družinska joga ura, kjer vsi člani sodelujejo oziroma se gibajo po svojih močeh in se pri tem zabavajo, zna otroku postati eden lepših spominov, zato se jo splača kdaj organizirati. Kje pa? Doma pač, se razume. Gibalno povezovanje med družinskimi člani bo otroku ponudilo tudi opazovanje lastnih in tujih zmožnosti ter okrepilo vsesplošno sprejemanje. Tudi mnogi babice in dedki bodo radi sodelovali na takem druženju. Če ne drugače kot prijetna družba ob sestavljanju sestavljanke Pozdrav soncu.

 

  1. Z jogo povezane ustvarjalne dejavnosti: Risanje in barvanje jogijskih položajev ali ustvarjanje lastnih jogijskih motivacijskih pravljic bo jogo in njene pozitivne učinke otrokom le še približalo. To pa je čudovito, saj je življenje s tako dobro prijateljico vedno nekoliko lažje kot sicer.

Poletje pa omogoča, da se vse štiri z jogo povezane dejavnosti počne tudi zunaj v naravi oziroma na svežem zraku. Branje knjige o slončku Ganeši v borovem gozdičku, igriva joga z joga karticami na travniku pred domom, sestavljanje sestavljanke Pozdrav soncu ob sončnem vzhodu na terasi ali barvanje motivov z joga položaji nekje ob morju? Mmmmmm … jaaaaa!

joga za otroke

Kaj imata skupnega joga in narava?

Joga (tudi joga za otroke in družine) in narava imata več skupnih točk, ki izjemno pozitivno vplivajo na človekovo psihofizično počutje. Že učinki ene od njih so navdušujoči, če pa se ju združi, postanejo res ena sama sreča in harmonija. Tukaj je “le” nekaj ključnih skupnih značilnosti joge in narave:

 

  1. Povezanost s svetom

Narava: Biti v naravi nas povezuje z naravnim svetom in njegovimi ritmi (letni časi), ki so del našega okolja. Narava nas opominja, da smo del večjega ekosistema, nas uči spoštovanja in soodvisnosti ter da smo vsi del kroga življenja.

Joga: Joga nas uči, kako se povezati s svojim telesom, umom in duhom. Praksa joge spodbuja harmonijo in ravnovesje ter nas uči sprejemanja naravnega ritma in nas posledično uči potrpežljivosti.

 

  1. Osredotočenost na trenutek

Narava: Bivanje v naravi spodbuja čuječnost, saj nas naravno okolje (različni zvoki, vonji, slike) “zasidra” v sedanji trenutek. Opazovanje narave nas usmerja v tukaj in zdaj, kajti vse, kar resnično imamo, je le sedanji trenutek. Dobro je, da se tega zavedo tudi otroci, saj bodo zaradi tega manj hrepeneli po nepomembnih ali celo škodljivih stvareh, ki jih ponuja sodobna družba.

Joga: Eden od temeljnih elementov joge je osredotočenost na dihanje in gibanje v trenutku. S tem praksa joge počasi razvija otrokovo sposobnost poglobljenega zavedanja, ki se ga kasneje lahko prenese v vsakdanje življenje.

 

  1. Sprostitev stresa in napetosti

Narava: Preživljanje časa v naravi zmanjšuje stres, napetost in tesnobo. Naravno okolje deluje kot terapevtsko sredstvo, ki omogoča obnovo energije in nazaj prinaša mir. Ker so otroci pogosto izpostavljeni preveč (stresnim) aktivnostim, jim bo v naravi preživet čas prinesel veliko olajšanje in sprostitev.

Joga: Joga sprošča telo in um skozi jogijske položaje, dihalne tehnike (pranajame) in meditacijo. Redna vadba joge pomaga zmanjšati stres in prinaša globoko sprostitev, hkrati pa prinaša tudi znanje, kako se v manj ugodnih trenutkih znati sprostiti in ohraniti svoj mir in predvsem sebe.

 

  1. Blagodejni učinki na fizično in duševno počutje

Narava: Bivanje v naravi ima številne pozitivne učinke na naše počutje, ki se lahko kažejo različno (na primer kot krepitev imunskega sistema, izboljšanje razpoloženja, več energije …).

Joga: Redna vadba joge krepi telo, povečuje gibljivost, izboljšuje dihalne funkcije in prinaša duševno jasnost ter mir. Joga ima pri številnih težavah tudi terapevtski učinek.

 

  1. Skrb zase in za okolje

Narava: Zavedanje o pomenu narave vodi k večji skrbi za okolje in trajnostnemu življenjskemu slogu. Spoštovanje narave nas spodbuja k ohranjanju našega planeta, to pa je otroke več kot priporočljivo potrebno naučiti že zgodaj.

Joga: Jogijska praksa nas uči spoštovanja do svojega telesa in duše. Skrb za zdravje in dobro počutje sta v življenju namreč izrednega pomena, poleg tega pa se najlažje prenašata z dobrim zgledom. Ker so otroci pogosto izpostavljeni izkrivljenim predstavam o telesu, je še posebej pomembno, da imajo na tem področju zdravo vodstvo, spodbudo in podporo.

 

Pod katerim drevesom je vadba joga za otroke najbolj učinkovita?

 Seveda pod katerim koli, le da se jo vadi! 😉 Sicer pa zna biti poleti zanimiv družinski izziv, če jo vsakokrat vadite zraven drevesa druge vrste. Tako se bo gibanju, povezovanju in sproščanju pridružilo še nekaj znanja s področja naravoslovja. Temu pa se reče učenje za življenje.

 

Čudovito in razgibano poletje vam želim!