Družinska delavnica

AKTIVNO POVEZOVANJE OTROK IN STARŠEV SKOZI ZAVESTNO GIBANJE,

OPAZOVANJE, ČUTENJE, POSLUŠANJE IN RAZUMEVANJE

Napredna družinska delavnica, ki z jogo in enostavnimi sprostitvenimi tehnikami na razumljiv in ljubeč način povezuje otroke in starše.

Komu je delavnica namenjena?

Družinska delavnica je namenjena otrokom 4. in 12. letom ter njihovim staršem, ki se želijo še bolj povezati, hkrati pa pridobiti praktično znanje, ki bo prav prišlo predvsem pri premagovanju različnih izzivov vsakdana.

 

Kaj je namen te delavnice?

Namen družinske delavnice je predvsem:

• kakovostno preživljanje skupnega časa,
• aktivno povezovanje,
• krepitev medsebojnih odnosov,
• spodbujanje pozitivne samopodobe, ljubezni do sebe in drugih,
• naučiti se pozitivnega odnosa do različnih situacij – tudi stresnih.

 

Kaj se boste na delavnici naučili?

 

Poleg koristno in prijetno preživetega časa se bosta z otrokom skozi igro, sprostitev in različne vaje med drugim naučila:

• prepoznati različna čustva,
• spoznati, da tudi t. i. negativna čustva niso slaba (tako kot so dobre vse barve),
• preprostih tehnik za sprostitev neprijetnih čustev, ki vključujejo določene jogijske položaje, dihalne igre, tapkanje, čuječnost, čutno pot, masažo in še kaj,
• izdelati nekaj pripomočkov za sproščanje, kot so: dežna palica, čarobna steklenička, kozarec skrbi, lovilec sanj, jezni zmaj, srečna zvezda itd.

Joga

Kako poteka delavnica?

Na delavnici bomo spoznali osnovna čustva, s katerimi se dnevno največkrat srečujemo. Ob vsebini posebne terapevtsko-gibalne pravljice bomo naredili jogijske položaje in se s pomočjo sprostitvenih tehnik znebili čustvenih napetosti.

Na koncu bomo ustvarili še čarobne predmete, ki bodo otrokom pomagali pri premagovanju in soočanju z neprijetnimi čustvi, kot so strah, jeza in žalost. Vse izdelke boste lahko odnesli domov.

Zakaj je sploh nastala ta delavnica?

Ker odrasli pogosto še vedno slabo prepoznavamo svoja čustva, še slabše pa se z njimi spopadamo, je pomembno, da se – za boljšo prihodnost sveta in s tem naših otrok – na tem področju nekaj spremeni. Zato je izrednega pomena zgodnje prepoznavanje oziroma učenje glede različnih čustev – predvsem negativnih, za katera pogosto ne vemo, kaj narediti z njimi, pa naj bodo naša, otrokova ali čigava druga.

Če otrok že zgodaj na primeren in razumljiv način prejme znanje, zavedanje in tehnike, s katerimi si lahko pri tem pomaga, bo lažje premagal tudi vse morebitne viharje življenja, predvsem pa se lažje soočal s seboj ter gradil dobre in zavestne odnose z drugimi. Ker pogosto z otroki premalo časa preživimo zavestno, čeprav smo lahko ves čas ob njih, bo ta delavnica ponudila varen prostor za druženje, pogovore in izmenjavo izkušenj brez motilcev sodobne tehnologije in drugih opravil, ki jemljejo našo dragoceno pozornost in energijo.

Da je družina lahko povezana in v ravnovesju, sta potrebna sta čas in nenehna skrb. Skupno druženje, kjer oba – vi in otrok – pridobita še novo znanje, je eden od odličnih načinov nege in povezovanja družine.

Zakaj ravno družinska joga?

Pogosto preživahen in obremenjujoč ritem otroških življenj ima pogosto negativne učinke na prirojeno otroško radost, živahnost pa tudi voljo do življenja. Redna vadba joge ali vsaj poznavanje določenih jogijskih položajev lahko pri vseh pritiskih vsakdana tudi otrokom učinkovito pomaga. Ko se otrok nauči tehnik sproščanja, lahko vse življenjske izzive lažje, hitreje in manj stresno predela.

Družinska joga je zelo posebna in dragocena jogijska oblika, ki ponuja odlično priložnost, da se starši in otroci med seboj povezujejo, opazujejo in učijo.

Starši na delavnici, ki vključuje družinsko jogo, lahko vidijo, kako se njihovi otroci učijo in kako komunicirajo z drugimi otroki ter odraslimi, otroci pa vidijo svoje starše kot učence, kar je zanje tudi svojevrstno darilo.

Sprostitvene tehnike za sprostitev čustev in telesa

Na delavnici bomo tudi spoznali različne sprostitvene tehnike, ki na preprost, a učinkovit način sproščajo napetost na telesnem, čustvenem in mentalnem nivoju.

S temi enostavnimi tehnikami, ki jih – dobesedno in v prenesenem pomenu – imamo vedno pri roki, je mogoče rešiti mnogo vsakdanjih težav, težavic in zapletov. Delujejo izjemno hitro in lahko jih uporabljajo tudi najmlajši otroci. Gre za preproste in varne sprostitvene tehnike, ki starše in otroke lahko lepo poveže, hkrati pa da staršem globlji  vpogled v svet otrokovih čustev. To je izrednega pomena, saj lahko starši otroke res razumejo ter jim, kadar je potrebno tudi pomagajo, le ob dobrem poznavanju otrokovih občutij in čustvenih odzivov.

Termin naslednje delavnice: SOBOTA 23.3.2024

Trajanje: 15.30-18.00

Lokacija: Družinski center Gnezdo Ljubljana- Šiška

CENA*: 55 EUR


*Cena velja za eno odraslo osebo in enega otroka. Vsak naslednji otrok je 10 eur. Prijava je potrjena, ko prejmemo plačilo.

ŠTEVILO MEST NA DELAVNICI JE OMEJENO.

 

Obnašanje otrok je odvisno od njihovega počutja. Zato bi več pozornosti morali nameniti njihovim občutkom, kot pa jo namenjamo njihovemu obnašanju.

(Bridget Miler)

mnenja

Vtisi družin

“Z delavnico smo zelo zadovoljni. Pri njej otrok dejansko sodeluje. Za razliko od drugih stvari, ki smo jih sprobali. Pravi, da gre na jogico in sama izvaja različne elemente tudi doma.”

Kristina, mamica

“Maja, draga Maja. Ti, tvoja energija in način kako vodiš to družinsko jogo je fantastičen! Pomiri mene, umiri tudi mojega otroka, dodatno naju poveže in rezultat je pravljičen in čaroben. Hvala, ker si.”

Polona, mamica

“Sama že nekaj let hodim na jogo in sem večkrat želela jogo približati tudi otrokoma. Danes smo združili jogo in druženje. Otroka in jaz smo bili navdušeni.”

Maja, mamica

Mami, gremo, tole bo super!

Pridruži se nam na družinski delavnici.