Otroška pravljica:

Mali Ganeša in njegova skrivnost

ZGODBA Z DODANO VREDNOSTJO, KI POLEG BRANJA Z JOGIJSKIMI VAJAMI OTROKE SPODBUDI K OPAZOVANJU IN SOOČANJU S ČUSTVI, TER GIBANJU.

Mali Ganeša te že pričakuje. Želiš odkriti njegovo skrivnost?

Branje te pravljice ima vrsto pozitivnih učinkov na otroke in odrasle, zato se pripravite na prijetne spremembe!

Gre za domiselno jogijsko pravijico, ki bo otroke naučila, da sta za mavrico potrebna sonce in dež.

To pa je pravzaprav globoka življenska modrost.

PREDSTAVITEV KNJIGE V ODDAJI NA PLANET TV

Zakaj je pravljica tako dragocena?

Pravljica Mali Ganeša in njegova skrivnost ni klasična pravljica, ki otroke spodbuja k branju, temveč pravljica z dodano vrednostjo, kajti poleg branja otroke spodbuja k opazovanju in prepoznavanju svojih čustev ter soočanju z njimi. Hkrati pa preko spoznavanja sklopa vaj Pozdrav soncu spodbuja tudi h gibanju, ki ima vrsto pozitivnih učinkov. Slonček s svojim zgledom najmlajše uči, kako lahko z izbranimi mislimi, besedami in dejanji tudi manj sončni dnevi, ko zapiha veter strahu, udari strela jeze ali dežuje od žalosti, postanejo prijetnejši ter polnejši razumevanja do drugih in sebe.

 

Razumevanje čustev

 

Sodoben čas je poleg obilice tehnologij na plan prinesel tudi pod preprogo potlačena čustva in travme naših prednikov. Mlajše generacije so pripravljene na te stvari pogledati na drugačen način, saj si želijo spet zaživeti v sožitju z naravo, drugimi in s seboj.

Čeprav je sedanji čas bolj pripravljen na negovanje in soočanje z notranjimi vsebinami posameznika, pa so t. i. negativna čustva pogosto še vedno zasmehovana ali narobe razumljena, zaradi tega pa tudi večkrat potlačena.

Zato je ravno z otroki, ki imajo v rokah prihodnost sveta, pomembno govoriti tudi o strahu, jezi, žalosti in drugih čustvih. Ker je o teh temah pogosto težko pričeti govoriti že v krogu odraslih, je z otroki, ki jim je pojem čustev izredno abstrakten, to lahko še večji izziv.

Kaj je POZDRAV SONCU?

Sklop gibanja Pozdrav soncu je tradicionalna jogijska vaja. Izvorno ime teh vaj je Surya Namaskar, kar v sanskrtu pomeni pozdrav soncu. Gre za zaporedje položajev, ki tekoče prehajajo iz enega v drugega ter s tem ustvarjajo sinhrono gibanje, ki je povsem usklajeno z dihanjem. Vadba teh vaj na enostaven način hitro, varno in celovito prebudi telo, ga pretegne, ogreje, hkrati pa umiri neustavljivi tok misli ter ublaži različna čustvena stanja.

 

SLONČEK GANEŠA IMA SVOJO PESEM, ZAPLEŠI Z NAMI TUDI TI!

O avtorici

Maja Podpečan je bila sramežljiva in zadržana deklica, ki je imela veliko strahov. Bala se je pajkov, teme, nastopanja in še česa. Danes se vsemu temu le nasmehne, saj pozna številne sprostitvene tehnike, s katerimi lahko vse te strašne nadloge z lahkoto reši. Noben strah je ne ustavi več!

Svojo veliko ljubezen do otrok je odkrila že zelo zgodaj. Je diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok in mednarodno certificirana učiteljica joge. Svoje poslanstvo je našla v predajanju znanja najmlajšim. Ustanovila je šolo joge za otroke pod imenom Mali Ganeša. Vodi različne delavnice joge za otroke, družinske delavnice ter različna izobraževanja. Je avtorica prvih slovenskih joga kartic in sestavljanke Pozdrav soncu. 

O ilustratorki

Anja Petrarca je zaljubljena v risanje in ustvarjanje, odkar pomni. To je bil dolga leta le njen strasten hobi. Ko je postala mama, pa ji je življenje poslalo močan klic – takrat je začutila, da je prišel čas, da ilustriranje postane tudi njen poklic. Med umetniško svobodo in neskončnim ustvarjanjem čas in prostor zanjo ne obstajata. S pomočjo igrivih zamisli, barvitih potez in veliko mero srca svoje ilustracije oživlja s toplino, prisrčnostjo in spodbudnimi sporočili. Tudi čudovita podoba slončka Ganeše je oživela pod njenim čopičem.

TERAPEVTSKA SLIKANICA, KI ZDRUŽUJE GIBANJE, DIHALNE TEHNIKE IN POZITIVNE AFIRMACIJE

 

Odlična otroška slikanica na temo premagovanja strahu, nelagodja in drugih negativnih čustev v resnici obstaja! Gre za simpatično, barvito in nekoliko drugačno pravljično zgodbo. Ta knjiga je pravzaprav čudovito novost, ki bo otroke na preprost način naučila, da je ob pravi podpori prav vse mogoče. Knjigo odlikuje več dodanih vrednosti, saj združuje natančno opisane gibalne položaje iz sklopa vaj Pozdrav soncu, dihalne tehnike, pozitivne afirmacije, krasne ilustracije in zgodbo, ki je polna življenjskih modrosti.

MNENJA O PRAVLJICI

“Uvajanje redne vadbe Pozdrava soncu v vsakdan otroka je dobra podlaga za postopno uvajanje  ozaveščene nege pokončnosti v predšolskem in šolskem obdobju. Knjiga je smiselna, topla in srčna razširitev že obstoječe in dobre vadbe. Malemu slončku se s svojo domišljijo in telesom lahko pridruži vsak Ciciban, z ustrezno redno podporo zainteresiranih staršev in vzgojiteljev.”

Saša Staparski Dobravec, dr. med. spec.

Pravljica o Malem Ganešu prikaže na izredno igriv in razumljiv način, kako se lahko lažje soočamo z vsakdanjimi izzivi in uresničimo svoje sanje. Ponudi nam odlične tehnike in načine, ki nam pomagajo pri soočanju z našimi čustvi, pri premogovanju strahu in zaupanju vase. Na zelo zanimiv način pa nam prikaže, kako se naše želje lahko uresničijo tudi v drugačni obliki, kot si je naš um zamislil, samo odpreti se potrebujemo za različne možnosti.

Izredno sem hvaležna, da sem spremljala Majo ob nastajanju knjige in vem, da to, kar je ubesedila v zgodbi, živi tudi sama in je zelo lep primer, kako si lahko uresničimo svoje želje.

Mojca Resnik, dipl. učiteljica razrednega pouka

Slonček Ganeša nam na čudovit način pokaže pot do uresničitve svojih sanj – želel si je leteti. Žal ni poznal poti, vedel je le da potrebuje moč. Moč pa bi mu omogočila, da bo sprejet in da ga bodo imeli radi. Čutil je strah, sram in žalost, ni si zaupal. Sonce ga je opogumilo in mu osvetlilo pot zaupanja, poguma in prepričanja, da zmore.

Kako lahko otrokom (in sebi) odrasli pomagamo, da v sebi najdejo tako moč? Slonček je naletel na slap, zmaja, krokodila, kačo, psička in na koncu žirafo; zato je lahko odplaknil skrbi, odpihnil strah, z vajami okrepil moč in gibčnost ter sanje uresničil s pomočjo prijateljev. Okrepil je sebe. Vsak dan je pozdravil sonce, vsak dan je krepil sebe in svojo moč s svojim jutranjim plesom. Ko je zaupal sebi, je lahko zaupal tudi drugim; ko je čutil ljubezen do sebe, je lahko sprejel tudi ljubezen drugih.

Kje smo mi na tej poti? Kaj se lahko naučimo iz zgodbe malega slončka? Uspelo mu je začeti živeti, ne zgolj životariti v svojem žalostne svetu strahu in sramu. Naj nam bo slonček Ganeša spodbuda, da lahko sledimo svojim sanjam. Naj otroci (in odrasli, ki nosijo svojega otroka v sebi) najdejo moč premagovanja ovir, da uresničijo svoje sanje.

Tatjana Zidar Gale, psihoterapevtka, predavateljica retorike in medosebnega komuniciranja